SC Bolsward veroordeelt zichzelf tot spelen laatste beslissingsduel in regio Noord

BOORNEBERGUM - Ondanks twee nederlagen heeft SC Bolsward (zo) nog steeds kans op handhaving. Vanavond (woensdag) is de laatste mogelijkheid in een alles beslissend duel met Westerwolde. Verlies betekent degradatie.

Zo kent de ploeg van trainer Arnold Haanstra een uiterst wisselvallige nacompetitie. Tegen Nieuweschoot werd kansloos met 5-0 verloren. Des te opvallender was het dan ook dat de Bolswarders donderdag met diezelfde cijfers wonnen van MKV. Voor de Leeuwarders betekende dat degradatie, voor SC Bolsward een volgende wedstrijd. Zondag werd opnieuw op neutraal terrein gespeeld. Ditmaal was S.C. Boornbergum gastheer. Tegenstander: Muntendam.

Ondanks het ontbreken van geluk en het nodige voetbalgogme streed het jonge team van trainer Haanstra voor wat het waard was maar wist Muntendam stand te houden.

Op het mooi gelegen sportpark en dito speelveld in Boornbergum en rond de 400 toeschouwers was het al binnen vijf minuten raak. Door een te makkelijk weggegeven corner die scherp ingebracht werd, werkte Romano Perridon ongelukkig de bal achter zijn eigen weifelende keeper Tolga Demirci, 0-1 voor Muntendam.

Bolsward leek genoeg tijd te hebben om de gelijkmaker te produceren en zette Muntendam vast. Muntendam hanteerde de tactiek om hun geroutineerde 37-jarige robuuste spits Melvin Hesseling te bereiken die vervolgens doorgaans de pijlsnelle Maikel Hut aan het werk zette. Een mannetje ervoor of even wisselen qua taak was wellicht de oplossing geweest. Dit gebeurde echter niet waardoor het centrale duo en de beide backs het af en toe toch knap lastig hadden.

De Bolswarders kregen genoeg kansen voor rust om op gelijke hoogte te komen. De weer in de basis gestarte A-junior Jesper Draaisma kwam er regelmatig langs op rechts en bood Cas Flapper en aanvoerder Òzgur Akkus de nodige kansen.

Steeds wierp zich speler van Muntendam zich in de baan van het schot of wist de keeper ternauwernood redding te brengen. Op slag van rust moest ook de paal nog redding brengen voor Muntendam, na een inzet van Akkus.

Na te hebben gerust met de stand van 0-1 in het voordeel van Muntendam gingen de aanvalsgolven richting de goalie van de Groningers gewoon door. Met de ingevallen Mounir Bou-Asrar en Lorenzo Lemmers voor respectievelijk Jochum van der Werf en Sahan Demirbas werd de druk nog verder opgevoerd op de handbal verdediging van Muntendam.

In de 49e minuut moest Muntendam met 10 man verder na een rode kaart. Nog geen 3 minuten later wist de ploeg in een omschakelmoment de score te verdubbelen. Na een lange corner van SC Bolsward, die continue een prooi waren voor de verdedigers van Muntendam, perste Maikel Hut er nog maar eens een sprint uit. Keeper Demirci die zich al in de laatste minuut waande en zich bijna op de middenlijn ophield moest als een speer terug zien te komen in zijn goal. Hut schudde vervolgens nog een Bolswarder verdediger af en schoot onberispelijk de 0-2 tegen de touwen.

De resterende 35-40 minuten was er een stormloop richting goal van Muntendam. De Groningers liepen op hun tandvlees maar ging niet door de knieën. De keeper wist gesteund door zijn onverzettelijke verdedigers vaak op miraculeuze wijze zijn doel schoon te houden en de aansluitingstreffer te voorkomen, na kansen van Lemmers, Akkus en Bou-Asrar.

Na het laatste fluitsignaal rest de jonge equipe van SC Bolsward niets anders dan hun rug te rechten. Voor SC Bolsward moet nu echt de laatste strohalm worden gegrepen. In heel regio Noord staan er woensdag nog slechts twee beslissingswedstrijden op het programma. Eén van die wedstrijden is SC Bolsward – Westerwolde.

De wedstrijd is wederom op neutraal terrein SC Bolsward – Westerwolde wordt gespeeld op het kunstgras van SV Marum. Aanvangstijd: 20.00uur.