Kunstenaar Reijer Flapper geeft toelichting op zijn werk in de Klameare

WORKUM - Sinds enkele weken wordt de foyer en de gang op de begane grond van de Klameare opgesierd door een reeks van schilderijen en tekeningen van de in Workum woonachtige kunstenaar Reijer Flapper. De tentoonstelling heeft al diverse bezoekers getrokken.

Op zaterdag 22 juni geeft Reijer Flapper vanaf 14.00 uur aan bezoekers tekst en uitleg over de werken. Hij vertelt hoe zijn werken zijn ontstaan en gaat in op de verschillende technieken die hij gebruikt. Daarnaast licht hij zijn keuze voor de onderwerpen toe en beantwoordt hij vragen van de toeschouwers. Met groepjes bezoekers loopt hij langs de tekeningen en schilderijen en geeft commentaar.

De in 1944 in Bolsward geboren Reijer Flapper is een autodidact; hij heeft zichzelf het tekenen en schilderen eigen gemaakt. Op de vraag waarom hij niet naar de kunstacademie is gegaan is het antwoord simpel: er moest brood op de plank komen en met tekenen en schilderen leek die kans niet groot. Daarom werd Flapper na zijn militaire dienst vertegenwoordiger van alles wat met elektronica te maken had: van beeldbuizen tot transistors.

Op de lagere school was al duidelijk dat Flapper goed was in tekenen. Bij feestelijke gelegenheden, zoals Sinterklaas, Kerst en Pasen, mocht hij de tekeningen op het schoolbord maken in plaats van de meester of juf. Toch tekende hij destijds in zijn vrije tijd nog niet, terwijl al duidelijk was dat hij talent had.

Vanaf een jaar of 16 begon hij met het tekenen van bloemen, omdat hij in zijn vrije tijd veel in de natuur was. Vervolgens tekende hij bloemboeketten en vanaf die tijd werd tekenen een hobby van hem.

Toen Flapper eenmaal een baan als vertegenwoordiger had was er geen tijd meer over voor zijn hobby en pas in 2005 pakte hij de draad weer op. Tekenen en schilderen werd een serieuze bezigheid, die zo ver ging dat hij vanaf 2010 regelmatig exposeert. Flapper tekent en schildert nog altijd. Momenteel werkt hij aan een opdracht.

Een deel van het omvangrijke werk van Reijer Flapper hangt tot eind augustus in de Klameare en op zaterdag 22 juni krijgen bezoekers de kans om de verhalen achter de werken te horen en vragen aan de kunstenaar te stellen.

Bezoekers zijn vanaf 14.00 uur welkom en de toegang is gratis.