Leerlingen Marne college organiseren sport- en spelmiddag voor cliënten Talant

BOLSWARD Sport, spel, maar vooral veel plezier: daar draaide het vrijdagmiddag om op één van de sportvelden van SC Bolsward.

Deze is voor de gelegenheid ingericht met een zestal spellen. Cliënten van Talant -locatie De Stipe- leggen het parcours af en beproeven hun geluk. De middag is opgezet door negen leerlingen van het Marne college die de richting Sport en Organisatie volgen. Een één-tweetje dat de laatste jaren vaker plaatsvindt.

,,Vanuit Talant zijn ze op school langs geweest om ons een opdracht te geven”, vertelt Jesca. Samen met haar klasgenote Maaike houdt ze de verschillende groepjes in de gaten en geeft ze steeds het teken wanneer de deelnemers -een kleine dertig- moeten wisselen. ,,We moesten met een aantal dingen rekening houden. Qua leeftijd is het heel verschillend en sommigen zitten bijvoorbeeld in een rolstoel. En ze zijn snel afgeleid, dus ze moeten bezig blijven.”

De derdejaars kwamen met een voorstel richting Piet Zuidema, contactpersoon vanuit Talant. ,,Dat werd meteen goedgekeurd”, aldus Jesca.

En zo staat er die vrijdagmiddag bijvoorbeeld een enorm ‘klevend dartbord’ waar de cliënten met een bal op kunnen gooien. Door het klittenband is het de bedoeling dat deze blijft plakken. Even verderop wordt geprobeerd hoepels om een pion te werpen.

Leuk wordt het wanneer de enthousiastelingen mogen proberen met een natte spons door een gat te gooien. Als begeleider Zuidema zijn hoofd er doorheen steekt, wordt dat enthousiasme alleen maar groter. ,,Piet nat gooien? Dat lijkt mij wel leuk!”

Scores worden niet bijgehouden, daar gaat het niet om. Des te typerend is een opmerking tussen twee groepjes als ze van onderdeel wisselen. ,,Gewonnen? Ja? Wij ook, allemaal!”

Yme Gietema.