Financieel gat gedicht: Afsluitdijk krijgt nieuwe bruggen en bredere sluis

KORNWERDERZAND - Het besluit om de sluis Kornwerderzand te verbreden en de bruggen te vernieuwen is genomen. Dat heeft minister van Nieuwenhuizen dinsdag bekend gemaakt. Voor dit project is jarenlang gelobbyd door ondernemers, gemeenten en provincies.

Met de realisatie wordt een impuls gegeven aan de bedrijvigheid rond het IJsselmeer en tot in het verre achterland. Bedrijven gaan voor meer dan 100 miljoen investeren in nieuwe en uitbreiding van bestaande activiteiten. Hiermee worden de komende jaren tot 3000 nieuwe banen gecreëerd. Ook geeft het project een impuls aan het verduurzamen van vervoersstromen door meer vervoer over water in plaats van over de weg.

Gedeputeerde Klaas Kielstra namens Fryslân, Overijssel en Flevoland: ,,Ik ben trots op dit resultaat. Samen met minister van Nieuwenhuizen, de Tweede Kamer, alle andere overheden en het bedrijfsleven hebben we keihard gewerkt aan dit resultaat. Dit succes hebben we met z’n allen bereikt. Het betekent een enorme en duurzame impuls voor al die bedrijven rond het IJsselmeer en daarmee voor de economie en de werkgelegenheid in de IJsselmeerregio.”

Het verbreden van de sluis en Kornwerderzand en vernieuwen van de bijbehorende bruggen kost 215 miljoen euro. Regionale overheden en het bedrijfsleven betalen mee aan het project. De planning is dat het totale project uiterlijk in 2026 is afgerond.

Vorige maand was er nog een gat op de begroting van 46 miljoen. Dat is nu weggewerkt. Een deel van het tekort kon worden weggewerkt door versobering van het plan en compensatie van de btw (samen 16 miljoen euro), waardoor nog een gat van 30 miljoen resteerde. Het ministerie en de provincie Fryslân staan nu elk voor de helft van dit bedrag garant. De provincie rekent voor een deel van deze 15 miljoen op steun van andere partners in de regio, zoals de provincies Overijssel, Flevoland en Drenthe, het bedrijfsleven en diverse gemeenten.

,,Súdwest-Fryslân is bereid nog eens 250.000 euro bij te dragen, bovenop de 1 miljoen euro die we eerder al hebben toegezegd”, zegt wethouder Maarten Offinga van financiën en economische zaken.

Hij noemt de beslissing van de minister “geweldig nieuws”. ,,Achter de schermen hebben we er bijna onvermoeibaar aan getrokken”, zegt Offinga. ,,Heel mooi om te zien dat onze inspanningen nu zijn beloond.”