34e Stepelfstedentocht is ‘snelle editie’

BOLSWARD Het is net kwart over vier geweest als de eerste deelnemers van de Stepelfstedentocht zondagmiddag de Bargefenne opkomen. Jetze Genee, Mente de Boer, Melvin Tolsma en Lonneke Zijlstra worden onder luid gejuich binnen gehaald.

,,Een snelle editie”, zo voorzitter Robert Witteveen weten. ,,Een geoliede tocht. Het weer was heel goed: de wind ging liggen en de regen verdween.”

Het startschot kwam zaterdagnacht van Klaas van der Wal. Zijn zwager Alfred de Vreeze deed voor de 25e keer mee en koppelde dit aan een goed doel: Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. ,,Door stamceldonatie is Klaas gered en kan hij dit doen”, zei De Vreeze. 270 deelnemers vertrokken voor het nachtelijke deel naar Dokkum.

Een rustige, frisse nacht met de wind in de rug. Keurig op schema werden de verplichte tussenstops aangedaan. Franeker gaf even kleine verwarring. Gezien het grote aantal starters en het droge weer was deze tussenstop verplaatst naar de carpoolplaats aan de A32. De Plakbus, die ook na Dokkum beschikbaar was, had de nodige bandjes te plakken.

De route gaf op bepaalde punten ook verwarring. In Leeuwarden bleken de wegen bezaaid met gele pijlen waardoor deelnemers anders gereden zijn. Zo zijn er steppers door Dronrijp gereden, de route uit de nieuwsbrief, waar anderen de gele pijlen van de Fietselfstedentocht hebben gevolgd. Volgend jaar ligt de brug er weer in, zodat dit zich niet weer voor kan doen.

Na een rugwind volgde de tegenwind terug naar Bolsward. Rond kwart over negen kwamen de eerste steppers weer op de Bargefenne. Na de rust volgde om half elf de herstart. Van de gestarte deelnemers vertrokken 262 steppers voor de zuidelijke lus. Friesland was alweer een beetje wakker geworden, waardoor veel mensen aan de kant van de weg stonden om de steppers aan te moedigen.

Een spannend tijdstip is er om half drie. De herstart. Door de vrijwilligers werd het verkeer in goede banen geleid. Een smet ontstond door het negeren van een stopteken, waarbij een van onze vrijwilligers werd aangereden. Vijf minuten begrip opbrengen bleek lastig voor een automobilist.

In totaal bereiken 258 deelnemers de finish. De laatsten komen om net na half 8 binnen.