Wanvertoning SC Bolsward (zo) in nacompetitie

Idskenhuizen - Voor de zondagtak van SC Bolsward stond op Pinksterzondag het ongewenste toetje van het seizoen op het programma: nacompetitie voor behoud in de derde klasse. De wedstrijd tegen Nieuweschoot werd gespeeld op neutraal terrein bij VVI in Idskenhuizen

Het ambitieuze SC Bolsward wil graag hogerop Eén doelstelling -kampioenschap van het tweede elftal- is behaald, maar nu zal het alle zeilen moeten bijzetten om met het vlaggenschip van de zondagafdeling niet af te zakken naar de vierde klasse.

Deze zondag zag het er totaal niet naar uit dat de manschappen van trainer Arnold Haanstra behoud wilden veilig stellen. SC Bolsward verloor kansloos met 0-5 van Nieuweschoot. Bolsward heeft voldoende talent en dan is deze positie moeilijk voor te stellen. Ter vergelijk: vorig jaar de ploeg met vrijwel dezelfde spelers nipt in de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse.

Nieuweschoot straalde vanaf de 1e minuut uit dat het promotie wilde afdwingen. De ploeg uit de vierde klasse zat al in een goede flow door de periodetitel te pakken in de slotfase van de competitie en op Pinksterzondag trok het deze lijn door. SC Bolsward liep als makke schapen en over het veld. Geen enkel moment straalde het team uit te wilden strijden en vechten, maar ook geen enkel moment kwam het in het eigen spel. En dat was ook de verdienste van Nieuweschoot.

De opdracht van Haanstra was om het middenveld op te zoeken, maar veelvuldig werd de lange bal gehanteerd. En dan zijn de kleine mannen van Bolsward kansloos tegen de grote kerels van Nieuweschoot.

De 0-1 viel al in de 7e minuut en na 22 minuten stond het al 0-3. Topscorer Paul Huisman was toen al gewisseld na een tik tegen zijn knie van de centrale verdediger van Nieuweschoot. Huisman gaf aan geen goed gevoel te hebben over de blessure, zodat de vrees is hem lang te zullen moeten missen.

In de 35e minuut kreeg SC Bolsward de eerste echte grote kans, maar deze werd van dichtbij over geschoten door Cas Flapper (ingevallen voor Huisman).

Vlak na rust konden alle goede bedoelingen van de tweede helft de prullenbak in toen krachtpatser Ruben Jellesma werd afgetroefd en Nieuweschoot op 0-4 kwam. Met de ingevallen Sahan Demirbas en A-junior Jesper Draaisma kwam meer druk naar voren, waarbij Nieuweschoot ook het voetbal aan Bolsward liet. In deze fase zat het het SC Bolsward ook niet mee: een paar kansen werden gemist en twee keer een bal op de paal. In de slotminuut werd een fout van Jellesma afgestraft en tekende Nieuweschoot zelfs de 0-5 aan. Vlak daarvoor stopte invalkeeper Huso Bozkurt nog een penalty.

Bolsward miste deze middag diverse spelers door diverse oorzaken. Daar zit hem misschien ook de crux: geen wilskracht en bevlogenheid om als één team voor de maximale prestatie te gaan. Ondanks het gemis aan spelers mocht het team van Haanstra het zover niet laten komen. De passie en wilskracht lijkt te ontbreken en het besef waar het om lijkt te gaan.

SC Bolsward krijgt donderdag een herkansing. Bij verlies degradeert te ploeg, bij winst moet het zondag een laatste horde nemen.