Adriaan Botma soleert naar winst in Wielerronde Bolsward

BOLSWARD - Lang was het onzeker of de traditionele wielerronde op de zaterdagavond voor de Pinksterdagen wel doorgang zou vinden, immers vanwege het slechte weer was er die zaterdag al het nodige afgelast.

Toch werd manmoedig om zes uur gestart met de voorbereidingen voor deze 20e Ronde van Bolsward. Zowaar was het redelijk droog bij de start, die verricht werd door rondemiss Annika Rekker. En het bleef grotendeels droog tijdens de 80 kilometer die de renners in het centrum van Bolsward voorgeschoteld kregen.

Met rondetijden van iets boven de twee minuten lag het tempo vanaf de start behoorlijk hoog, ondanks de toch nog stevige wind die op het parcours stond. Dat hoge tempo zorgde er echter wel voor dat na zo’n tien minuten koersen het grote peloton in tweeën brak. Er ontstond een kopgroep van 11 renners met onder andere Douwe de Vries, Gary Hekman, Adriaan Botma en de Duitser Marcel Fröse.

Na ruim een half uur was de voorsprong van de kopgroep al opgelopen naar dik twintig seconden, een voorsprong die geleidelijk groter werd. Het was duidelijk dat de beslissende slag was geslagen.

Vanuit de kopgroep werd regelmatig geprobeerd weg te komen, maar succesvol waren die pogingen niet. Ook het tweetal Kars Jansman uit Hellendoorn en Jos de Vos uit Heerenveen waagde een poging, maar dat duo werd al na twee ronden ingehaald.

Met nog 15 ronden te gaan glipte Adriaan Botma er tussenuit. In een ronde pakte hij maar liefst 19 seconden voorsprong op de kopgroep. De voorsprong van Botma bleef lang rond de halve minuut schommelen, maar liep in de slotfase op naar bijna een minuut. Achter Botma ontbrak de samenwerking om de vluchter te achterhalen, zodat Botma tenslotte solerend over de finish kwam.

,,Ik kreeg een gaatje”, vertelde Botma, ,,en ben toen flink doorgereden.” Voor de renner uit Driezum, lid van Cycling Team Fryslân, betekende dit zijn eerste overwinning in KNWU verband dit jaar. Verder dan een 8e plaats in de Grote Omloop van de Veenkoloniën was Botma dit jaar nog niet gekomen.

Rondemiss Annika Rekker reikte na afloop, samen met Menno Brandsma van hoofdsponsor Brandsma Koffie, de prijzen op het bordes van het stadhuis uit.

Uitslag: 1. Adriaan Botma, Driezum; 2. Peter Merx, Warfhuizen; 3. Niels van Ekeren, Rijswijk; 4. Douwe de Vries, Heerenveen; 5. Jos de Vos, Heerenveen; 6. Guillaume Visser, Heerenveen; 7. Marcel Fröse, Zetel (Dld); 8. Martijn Dijkstra, De Knipe; 9. Hartthijs de Vries, Kollum; 10. Henk Bos, Drachten; 11. Martijn Knol, Zwolle; 12. Job van der Wal, Amsterdam; 13. Kars Jansman, Hellendoorn; 14. Gary Hekman, Kampen.