Kjeld Nuis en Douwe de Vries aan de start bij Wielerronde van Bolsward

BOLSWARD - Kjeld Nuis en Douwe de Vries staan zaterdagavond aan de start van de twintigste editie van de Wielerronde van Bolsward. In totaal komen zo’n negentig renners naar de Hanzestad.

De geschiedenis van de wedstrijd gaat terug tot ver in de vorige eeuw en dit jaar wordt de koers alweer voor de twintigste keer verreden. Als de edities van voor de onderbreking worden meegerekend, dan is dit zelfs al de 37e editie. Sinds 2015 is de organisatie in handen van WV Cycling Sneek, onderdeel van WV Snits, in samenwerking met de stichting Friese Elfsteden Rijwieltocht. De laatste jaren waren het Robbert-Jan Mol (2x), Patrick van der Duin en Arjan Arentsen die op de hoogste trede van het stadhuis plaats mochten nemen.

Arjan Arentsen vloert medevluchters in 2018

Een korte terugblik op de wedstrijd van vorig jaar. Al vroeg in de koers reden er vijf man weg onder aanvoering van Sjors Dekker. Even later maakten nog drie renners de aansluiting, waardoor de kopgroep uit acht man ging bestaan. Naast Dekker zaten Arjan Arentsen, Henk Bos, Sjors Handgraaf, Johan Knol, Douwe de Vries en de local hero’s Taeke Oppewal en Harry Sweering. Pogingen van het peloton om nog terug te keren mislukten. Dekker probeerde met een late aanval zijn medevluchters te verrassen, maar hij werd weer ingerekend. Uiteindelijk zouden de acht gaan sprinten om de zege en was het Arentsen die zijn wiel als eerste over meet duwde, gevolgd door Dekker en De Vries.

Kjeld Nuis en Douwe de Vries op de voorlopige startlijst

Zoals eerder genoemd zullen rond de negentig renners afreizen naar Bolsward om te gaan strijden voor de winst. Onder hen niemand minder dan Sportman van het jaar Kjeld Nuis, de bekende langebaanschaatser van Jumbo-Visma. Ook zijn ploegmaat Douwe de Vries, die de afgelopen jaren al meerdere keren het podium haalde in Bolsward, staat aan het vertrek.

Daarnaast kleuren diverse renners uit de nationale Top- en Clubcompetitie de startlijst. Ook staat een grote afvaardiging van het Cyclingteam Fryslân voor de koers ingeschreven. Tot slot zal er slechts één Bolswarder meedoen: Martijn Ettema rijdt een thuiswedstrijd.

Brandsma Koffie nieuwe hoofdsponsor

Nadat de Rabobank jarenlang als hoofdsponsor van de koers optrad, is het stokje dit jaar overgenomen door Brandsma Koffie.

Het parcours is niet veranderd ten opzichte van voorgaande edities. De start/finish bevindt zich ter hoogte van het Bolswarder stadhuis. Het 1,5 kilometer lange parcours loopt als volgt: Jongemastraat – Marktstraat – Dijkstraat – Bargefenne – Stoombootkade – Turfkade – Snekerpoort – Jongemastraat. In totaal zullen de renners tachtig kilometer afleggen

De organisatie hoopt op een mooie wedstrijd met veel publiek langs het parcours. Om 19.00 uur wordt het startschot gelost.