Bestuur Stepelfstedentocht vol ambities: ‘We willen wel naar de duizend deelnemers’

BOLSWARD - Voor de 34e keer vertrekt een peloton steppers in de nacht van zaterdag op zondag in het Pinksterweekeinde vanaf de Bargefenne voor hun tocht langs de elf steden. Een gesprek met voorzitter Robert Witteveen.

,,Eigenlijk ben ik geen goede voorzitter”, zegt Witteveen breed glimlachend. ,,Ik doe veel te veel zelf.”

Het is zijn zesde jaar als voorzitter. Wat opvalt: de populariteit voor de Stepelfstedentocht groeit. De snelheid waarmee de kaarten in de eerste week van januari over de virtuele toonbank gingen, is niet bij te houden. ,,Binnen veertig seconden zaten we vol”, weet Witteveen. Opvallend, aangezien de kaartverkoop om middernacht start. Van de 470 inschrijvingen kan een groep van ruim tweehonderd niet deelnemen.

En dus zijn er plannen bij het bestuur. Ideeën. Ambities. Voor een tweede startgroep, bijvoorbeeld. ,,Dat willen we wel, maar dan zullen er tien tot twintig vrijwilligers bij moeten. Een band kan een tweede concert geven, maar dat kunnen wij niet.”

Witteveen ziet wel mogelijkheden. ,,Het evenement heeft potentie. We willen wel naar de duizend deelnemers, maar dat is voorlopig toekomstmuziek.”

Dan vervalt hij al snel in herhaling: er zijn, om het evenement te laten groeien, meer mensen nodig. ,,Denkers en doeners”, zo omschrijft hij. Verkeersregelaars, stempelaars, maar ook mensen die mee willen denken over bijvoorbeeld logistiek.

De inzet van vrijwilligers (,,het fundament van het evenement”) zorgt er voor dat de kosten voor de deelnemers laag blijven. Het alternatief om mensen in te huren, mocht het nodig zijn, heeft dan ook bepaald niet de voorkeur van Witteveen.

Voor deze editie gaat het bestuur op dezelfde voet verder. Immers: het raamwerk staat, de basis is er. Maar de tijd dat een draaiboek van een dergelijk evenement op een A4’tje past, is echt voorbij.

Mogelijk wordt dat draaiboek uitgebreid. Want veiligheid stond en staat altijd hoog in het vaandel. Het bestuur beraadt zich op de maatregel om een helm verplicht te stellen. ,,Het wordt nu geadviseerd”, aldus Witteveen. ,,Als je het verplicht stelt, moet je ook handhaven.”

Ook daarvoor zijn mensen nodig. Terugkomend op de eerste zin: ,,Een voorzitter zou moeten kunnen delegeren, maar daarvoor hebben we te weinig vrijwilligers. Zij kunnen er uiteindelijk voor zorgen dat ik een goeie voorzitter ben”, besluit hij cryptisch.