Hans Jouta’s blijvende ode aan de Fietselfstedentocht

BOLSWARD In het midden van de rotonde aan de oostkant van Bolsward staat sinds augustus een niet te missen kunstwerk. Een ode aan de Fietselfstedentocht. Een cadeau van de Elfstedenvereniging. Aan Bolsward, aan fietsliefhebbers. Gemaakt door Hans Jouta uit Ferwert.

De Fietselfstedentocht roept een nostalgisch gevoel op bij de kunstenaar. Jouta woont in zijn jonge jaren langs de route. ,,Als klein jongetje hoorde ik op Pinkstermaandag altijd het gesuis van de fietsen. Dat staat me nog goed bij.”

Het ontwerp heeft hij dan ook al snel in zijn hoofd, als de Elfstedenvereniging hem eind 2017 vraagt naar zijn medewerking. Jouta is één van de drie kunstenaars die door het bestuur benaderd wordt. Zijn ontwerp wordt echter unaniem verkozen. ,,Dat vond ik prachtig. Dit soort opdrachten ligt mij goed”, vertelt hij vanuit zijn werkplaats in Ferwert.

En dus gaat hij aan de slag. Hij tekent het werk uit en maakt van cortenstaal (,,een natuurlijke kleur, hufterproof en behoeft geen onderhoud”) een metershoge constructie die de Elfstedenroute uitbeeldt. ,,Het was veel constructiewerk. Platen snijden, lassen, slijpen”, somt de kunstenaar op. Als hij alles samenstelt, komt hij tot een 3D-ontwerp. Zo kan er van de verschillende toegangswegen op verschillende manieren tegenaan gekeken worden. ,,Vaak heb je maar één zichtlijn, maar nu niet. Dit kunstwerk is echt voor de rotonde ontworpen.”

Dan valt ook op dat er in het midden een hart is verwerkt. Dat stelt Bolsward voor, als hart van de Fietselfstedentocht. Het pelotonnetje fietsers bovenop maakt het af.

Het is medio augustus als de feestelijke onthulling plaatsvindt. Niemand minder dan Hennie Kuiper, de succesvolle wielrenner die in de jaren zeventig onder meer olympisch- en wereldkampioen werd, helpt mee het doek van het ontwerp af te trekken.

Tijdens dat weekend staat Bolsward in het teken van de BinckBank Tour, met een ploegenpresentatie en als finishplaats van de eerste etappe. Een mooi moment dus om een blijvend aandenken als ‘Fietsstad van het Noorden’ te onthullen, vindt ook Jouta. ,,Dat was heel leuk. Er waren veel mensen. Ik heb alleen maar positieve reacties gehad, ook van mensen die er op uitkijken.

Zij eigen deelnames zijn op één hand te tellen, maar voor dit jaar waagt hij weer een poging. ,,Het doel is om ‘m weer te fietsen. Kan ik even kijken wat ik gemaakt heb”, besluit hij met een glimlach.