Riemer-Jelte Buwalda uit Bolsward wint brons op prestigieus internationaal Judotoernooi

VENRAY - In het Limburgse Venray stond zaterdag voor de 45e keer het internationale judotoernooi op het programma. Een toernooi verspreid over 2 dagen met meer dan 1700 deelnemers uit 30 verschillende landen. Onder hen Riemer-Jelte Buwalde.

De afgelopen maanden had de jonge Bolswarder al furore gemaakt op regionale toernooien met onder andere winst tijdens zowel de individuele als teamdistrictskampioenschappen. Nu was het dus tijd dat hij zijn krachten ging meten met de overwegend internationale leeftijdgenoten. Uitkomend in de klasse -12 en 34kg met daarin 42 deelnemers vangt hij de knock-out fase aan met een bye in de 1e ronde.

In de 2e ronde mag hij de Tatami op om de strijd aan te gaan met Van Steenkiste uit België. Gelijk vanaf het begin weet hij de Belg keer op keer te overrompelen en deze komt na ongeveer veertig tellen in een beslissende houdgreep terecht.

In de 3e ronde treft hij in De Groot de enige Nederlander. Deze is een stuk lastiger, aangezien hij zich volledig richt op de aanvallend ingestelde Riemer-Jelte. Dit leidt er toe dat de wedstrijd door twee straffen in het voordeel van de Bolswarder wordt beslist. In de volgende ronde wacht een bekende tegenstander, Basov uit Rusland. In de twee voorgaande edities wisten ze elkaar ook tegen te komen.

Ook nu trok Riemer-Jelte weer aan het kortste eind. De voor Rusland uitkomende judoka was met twee waza-ari’s te sterk. In de verliezersronde wacht nu Romanutis uit Letland. Deze weet het spervuur van aanvallen van de Bolswarder niet te pareren, wat leidt tot twee straffen. Aangezien een derde straf einde wedstrijd blijkt, gaat de Let nu ook de aanval zoeken. Dit moet hij al snel bekopen met een ippon voor houdgreep.

Callewaert uit België is de volgende tegenstander, na een nerveus begin gaat de winst door wederom een houdgreep naar Riemer-Jelte. Door deze zege mag Riemer-Jelte zich nu gaan opmaken voor wedstrijden in de finale hal. Een geweldige entourage waarbij de judoka letterlijk en figuurlijk in de spotlights wordt gezet.

Eerst volgt nog een tussenronde als opmaat voor het gevecht om brons. In deze wedstrijd heeft hij tegen de Belg Tack de gehele wedstrijd het initiatief, maar bleven scores uit. Tot 3 seconden voor het einde van de wedstrijd de Belg wegens passiviteit een straf incasseert, winst voor Riemer-Jelte. Na de finale, die de Rus Basov met gemak wint is, Riemer-Jelte meteen weer aan zet tegen de verliezer van de halve finale, de Duitser Nagimulin.

Wederom een partij met een passieve tegenstander die pas na het ontvangen van een straf ook besluit tot aanvallen. Dit leidt er toe dat de Bolswarder meer mogelijkheden krijgen. Echter, tot een score komt het net niet, de Duitser weet zich keer op keer te redden. Hij kan echter geen vuist maken in zijn aanvallen en zo wordt Riemer-Jelte beloond met een dik verdiende bronzen medaille.