Ongewenst toetje voor SC Bolsward (zo)

BOLSWARD Een ware degradatiekraker stond zondag op het programma tijdens de laatste speelronde van de competitie. SC Bolsward (zo) ontving Lvv Friesland uit Leeuwarden.

Voor beide teams stond het ontlopen van een degradatiewedstrijd op het spel. De Bolswarders moesten winnen en de Leeuwarders hadden aan een gelijkspel voldoende om SC Bolsward onder zich te houden en zodoende het 3e klasseschap veilig te stellen.

De belangen waren dus groot. Met de wetenschap dat een overwinning noodzakelijk was ging het goed opgekomen Bolswarder publiek er eens goed voor staan en zitten, toen de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Van der Singel om 14.00 aanving.

Of het nu door de spanning kwam of doordat de spelers niet goed genoeg beseften dat er voor degradatievoetbal andere wetten gelden is niet duidelijk, maar behoudens een paar speldenprikken in de eerste 10 minuten kwam Bolsward niet. Duidelijk was wel dat de spelers van Friesland veel meer het belang van de wedstrijd inzagen, waardoor zij door eenvoudig countervoetbal en met een gezonde agressie de wedstrijd in handen namen. Uit een sterk genomen corner kwamen de bezoekers dan ook terecht op een 0-1 voorsprong.

Door een paar goede reddingen van keeper Tolga Demirci bleef het bij deze ene goal en konden de Bolswarders in de rust gaan denken aan een ander strijdplan.

Ook in de tweede helft kon de thuisploeg niet echt een vuist maken en bleef de geroutineerde ploeg van Friesland vrij eenvoudig op de been, behoudens het laatste kwartier toen Paul Huisman een opgelegde kans knap gekeerd zag worden door keeper Patrick Dijkstra van Friesland.

Helaas voor Bolsward bleef het bij deze 0-1 en is de ploeg van Arnold Haanstra veroordeeld tot een beslissingswedstrijd in het pinksterweekend om in de derde klasse te blijven.

Met de nodige inzet die nodig is bij degradatievoetbal en met de daarbij het voetballend talent wat in deze ploeg zit, moet dit geen onmogelijke opgave zijn.