Stichting wil Elfmeren beleeftocht voor sloepen

WESTHEM - Stichting Lytse Marren wil een Elfmerentocht voor sloepen ontwikkelen. Dit wordt binnenkort mogelijk door de realisering van de Reidmarroute, samen met inmiddels gerealiseerde Klokhuissterdykfeartroute.

Het routeplan loopt over en langs kleine meren in Waterland van Friesland zoals de Reidmar, Sipkemar, Aldegeaster Brekken, Tsjerkehop, Idzegeasterpoel, Weisleat, Easthemmermar, Flakke Brekken, Ringwiel, Grutte Gaastmar en it Piel. De grote meren zitten vanwege gevoeligheid van kleinere vaartuigen voor de wind vanuit het zuidwesten niet in het traject. De route komt langs drie van de elf steden: Bolsward, Workum en IJlst. Daarnaast nog langs: Gaastmeer, Oudega, Heeg en andere dorpen in de Zuidwesthoek.

De Stichting die al eerder het St.Odulphuspad ontwikkelde ziet ook mogelijkheden om het varen binnen het gebied te combineren met St. Odulphus wandelrondjes. Genieten en beleven is het uitgangspunt. Als voorbeeld wordt gegeven: de aankomst met de sloep bij watercamping de Klokkenstoel te Idzegea waarna een Odulphusrondje wordt gewandeld langs het water van de 'Skriezekrite' met veel bezienswaardigheden.

Het toeval wilde dat bij de schets van de route precies langs elf kleine meren liep. De naam van de tocht 'Elfmerentocht' is niet origineel maar staat wel borg voor bekendheid en is een mooie uitgangspunt om de route te vermarkten. Bij de ontwikkeling van routes worden door de stichting gekeken naar commerciele uitgangspunten, want het gaat uiteindelijk om de bestedingen van de toeristen binnen het gebied. De route wordt zo uitgezet dat deze langs horecabedrijven en musea, hotels, en bed en breakfast adressen gaat. Deze ondernemers, maar ook verhuurbedrijven kunnen participeren in de route! Zo kunnen de investeringen straks worden terugverdiend.

,,We willen ook een 'Elfmeren-Sloepen-Boek' ontwikkelen met kaartmateriaal en allerlei informatie en wetenswaardigheden. Ook heeft de ontwikkeling van virtuele waterknooppunten onze aandacht. Deze knooppunten geven de vrijheid om af te kunnen wijken van de route. Het is noodzakelijk om daarbij een goede app te hebben die voorziet in: duidelijke waterkaarten, een professionele kompasfunctie en zo mogelijk ruimte biedt voor wetenswaardigheden waar de toeristen op attent kunnen worden gemaakt. Momenteel is er een bedrijf die dit binnenkort dit al kan aanbieden met de nieuwste technologische mogelijkheden. Hier zullen wij zeker naar gaan kijken. We denken dat wij in de tweede helft van volgend jaar de route te kunnen presenteren. Vanuit het Kernenfonds en Mienskipfonds, ondernemers en eigen middelen, liggen wellicht financiële mogelijkheden om ons plan te realiseren”, aldus Harold Visser van de Stichting Lytse Marren.