Aannemer De Tiid bekend: Friso en Súdwest-Fryslân gaan ‘huwelijk’ aan

BOLSWARD - De aannemer voor de nieuw- en verbouw van het stadhuis in Bolsward is bekend. Aannemingsmaatschappij Friso en Jurriëns Noord, beide onderdeel van Friso Bouwgroep uit Sneek, hebben de opdracht gekregen voor de realisatie van cultuur historisch centrum ‘De Tiid’.

Woensdagochtend tekenden burgemeester Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân en algemeen directeur Henk Dedden van Friso Bouwgroep de aannemersovereenkomst.

‘Soort huwelijk’

De Vries spreekt in de oude raadszaal van het stadhuis van een ‘heuglijk moment’. ,,We staan hier in de trouwzaal en gaan een verbintenis aan”, zegt de burgemeester halverwege haar speech. ,,Eigenlijk is dit ook een soort huwelijk. We zullen elkaar steunen, in goede en in slechte tijden.”

Henk Dedden neemt het woord over. ,,Wij zijn er ook blij mee”, aldus de algemeen directeur. Hij noemt een mooie driedeling qua werk: nieuwbouw, ‘betonwerk’, maar ook de restauratie, het vakgebied van Jurriëns Noord. Mooi voor ,,de jonge garde”, die op deze manier met veel facetten binnen de bouw in aanraking komt, meent Dedden.

Douwe Offringa, vestigingsdirecteur van Jurriëns Noord, is enthousiast. ,,Dit is één van de mooiste stadhuizen van Nederland. En dat zeg ik niet uit chauvinisme, dat is echt zo.”

Offringa verwacht dat er mogelijk nog verborgen schatten aan het licht komen. ,,Daar zijn we scherp op.” Zo wordt de vloer op de begane opengehaald, maar voordat daar verder gewerkt wordt, vindt eerst archeologisch onderzoek plaats.

Kwaliteitsbehoud

Samen met Adema Architecten uit Dokkum is nagedacht over het kwaliteitsbehoud van de monumentale uitstraling van het stadhuis. Het ontwerp van de nieuwbouw verwijst naar de historische omgeving waarin het stadhuis al ruim 400 jaar staat. ,,Zo krijgen de nieuwe gebouwen trapgevels en worden de gemetselde gevels zorgvuldig gedetailleerd uitgevoerd”, vertelt Offringa. ,,Ook zal ‘De Tiid’ door Pranger Rosier Installaties worden voorzien van een warmtepomp en wordt het dak van de nieuwbouw gebruikt voor het plaatsen van 66 zonnepanelen.”

Marc Mulder van het installatiebedrijf benadrukt daarbij: ,,De monumentale waarde staat bovenaan.”

Wethouder Stella van Gent is blij met de drie betrokken partijen. ,,Het is een bouwer van formaat én eentje uit de eigen regio. Dat is waar we op hoopten, om zo de werkgelegenheid binnen de eigen regio te houden.”

Tijdens het aanbestedingsproces bleek dat drie partijen geïnteresseerd waren. Friso Bouwgroep kwam daarbij ,,als beste uit de bus”.

Start werkzaamheden

Al meteen na het pinksterweekeinde wordt begonnen met het eerste restauratiewerk. Na de bouwvak is de start van de nieuwbouw. Voor de fundering worden zogeheten grond-verdringende palen gebruikt. Dankzij deze trillingvrije heimethode blijft de overlast beperkt.

Projectleider Sietse la Roi belooft: ,,Tijdens Heamiel kan het bordes van het stadhuis nog gebruikt worden.”

Informatiebijeenkomst

Aannemer en gemeente organiseren woensdag 5 juni een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Hierbij wordt de omgeving op de hoogte gebracht van de verbouwplannen, de planning en alle logistieke maatregelen die worden getroffen.

Naar verwachting wordt het gehele project eind volgend jaar opgeleverd. De ingebruikname van ‘De Tiid’ zal dan begin 2021 zijn.

Lees ook: Meningen verdeeld, maar meerderheid Súdwest geeft fiat aan realisatie De Tiid

Lees ook: Nieuwe naam en bijgestelde begroting voor stadhuis Bolsward: 'De Tiid' kost 12,9 miljoen