Leerlingen Marne college herdenken Titus Brandsma

BOLSWARD - Ruim zestig leerlingen van de 1e klas GT van het Marne college hebben donderdag de herdenking bijgewoond bij het standbeeld van Titus Brandsma aan de Secretaris Haitsmalaan in Bolsward.

Het monument is twaalf jaar geleden geadopteerd door de school. Sindsdien is er ieder jaar een herdenking.

Het adopteren van een dergelijk monument heeft als doel de lokale oorlogsgeschiedenis te laten leven voor de jongeren: ze ontdekken het verhaal achter een oorlogsmonument in hun buurt. Ze leren wat herdenken is en denken na over waarom het belangrijk is om de verhalen uit de oorlog door te geven. Ter voorbereiding van de herdenking is de afgelopen weken tijdens de mentorlessen gewerkt aan het thema ‘Vrijheid’. Daarbij brachten de leerlingen ook een bezoek aan het Titus Brandsma museum.

De voorzitter van het museum, de heer de Ree, hield tijdens de herdenking een korte toespraak bij het monument. Er werden eigengemaakte gedichten voorgedragen door Martine Bakker en Pyenne Lammers, waarna er een bloemstuk werd neergelegd door Arne Brouwer en Daniël Kuipers.

Bijzonder was dat de muzikale begeleiding dit jaar door leerling Errit Yntema en docente Cindy Leijenaar verzorgd. Na het spelen van ‘The Last Post’ waren alle leerlingen 2 minuten stil en aansluitend werd het Wilhelmus gezongen.

Tot slot liepen de leerlingen uit eerbetoon één voor één langs het monument.