'Corporaties doen het platteland echt tekort'

REGIO - De gemeente moet meer doen om woningen op het platteland te bouwen, dat was de teneur van de raadsvergadering over het woonbeleid donderdagavond. Er moeten vooral meer sociale huurwoningen komen.

De raad van Súdwest-Fryslân wil meer aandacht voor woningbouw op het platteland en nam daarom twee moties aan.

De eerste motie roept het college op in de plattelandsregio's van Súdwest-Fryslân minimaal 25 procent van de woningen sociale huur te laten zijn. Dat is nu ongeveer 20 procent. ,,Want nu doen corporaties het platteland echt tekort”, lichtte Habtamu de Hoop, raadslid PvdA, zijn motie toe.

Dat is geen dwingende eis maar volgens wethouder Stella van Gent “wel een steuntje in de rug om de onderhandelingen met de corporaties steviger in te gaan.” Maar, waarschuwde de wethouder ook: ,,Die 25 procent sociale huur op het platteland is wel ambitieus.”

Ook werd er een motie, van GBTL, FNP en de Wind om te kijken naar tiny houses als oplossing voor de woningbehoefte op het platteland aangenomen.

In sommige dorpen in Súdwest-Fryslân is het nu al onmogelijk om aan een huis te komen, vooral voor jongeren. Een productie van Focus, een initiatief waar ook het Sneeker Nieuwsblad bij aangesloten is, toonde dat probleem goed aan, zo vonden verschillende raadsleden.

Lees meer op Focus Súdwest-Fryslân.