Feestelijke opening Hendrick Nanneshof in Bolsward

BOLSWARD Wethouder Mark de Man heeft donderdag in Bolsward het opnieuw ingerichte Hendrick Nanneshof feestelijk geopend.

Bijzonder aan dit project is de samenwerking tussen de Hendrick Nannes en Catrijn Epes-stichting, bewoners, Elkien en de gemeente Súdwest-Fryslân.

Dat onderstreept ook Wouter Jellesma, voorzitter van de stichting. ,,De tuin is van ons allemaal. Het is een heel plezierige samenwerking geweest.” Het het hoofdpand van de stichting zit aan de Broerestraat, de andere ruimten verhuurt Elkien.

Al langere tijd waren er plannen om het hofje aan te pakken. Tijdens het vijfhonderdjarig bestaan van de stichting in 2011 werd al de zogenaamde bedelingskamer verfraaid. Sindsdien is die ruimte opgenomen in de stadswandeling door Bolsward. Onvermijdelijk is dan de gang door het hofje. ,,Dat was het aanzien niet waard”, vindt Jellesma.

Na een zoektocht werd duidelijk hoe de lijntjes liepen: de grond is van de gemeente, de gebouwen omheen van Elkien en dus leek het de huidige voorzitter van de Hendrick Nannes en Catrijn Epes-stichting niet meer dan logisch dat die partijen, zeker ook in samenspraak met de bewoners, tot een nieuw ontwerp kwamen.

Ruim een jaar geleden kwam Súdwest-Fryslân met een tuinarchitect. Zij maakte uiteindelijk het ontwerp voor de vernieuwde binnentuin. Begin april zijn alle betrokken partijen bezig geweest met de inrichting. ,,Het is nog niet helemaal klaar”, vertelt Jellesma. ,,De verlichting wordt nog aangepakt en het gras komt net op.” De nieuwe plantjes zullen volgend jaar pas echt in bloei staan, verwacht Jellesma.

Hij is blij met het resultaat. ,,En de bewoners zijn ook tevreden”, besluit hij.