COLUMN | Hufters

Hufters zijn het, grote hufters. Hun gedrag is meer dan asociaal, maar zelf zitten ze daar kennelijk helemaal niet mee. Het feit dat ze met hun gedrag de hardwerkende organisatie van Fietselfstedentocht dupeert interesseert ze geen moer. Het kan ze ook niks schelen dat al die hard trainende fietsliefhebbers de klos worden van hun criminele en immorele gedrag. Ze willen gewoon geld verdienen over de ruggen van hardwerkende vrijwilligers en enthousiaste fietsamateurs.

Dat doen ze door via de vraag-aanbodpagina op de site van de vereniging startkaarten aan te bieden voor de Tocht der Tochten op Tweede Pinksterdag. Een evenement waar iedereen die het fietsen een warm hart toedraagt bij wil zijn. Helaas kunnen er altijd maar 15.000 fietsers starten, maar willen er altijd veel meer liefhebbers meedoen. Dit jaar zelfs 28.000. Van dat verlangen maken de hufters gretig gebruik. Zij bieden dus kaarten te koop aan die helemaal niet bestaan en als het even kan nog via woekerprijzen ook.

En ja, het gebeurt via de officiële website van de organisatie dus de nietsvermoedende fietser denkt dat het wel snor zit. Het kost dan misschien een paar centen meer, maar dan kan hij of zij alsnog deel uit maken van het jaarlijkse vrolijke fietscircus. Mooi niet dus. Als de centjes zijn overgemaakt volgt er alsnog geen startkaart.

Dan moet de vereniging gaan waarschuwen, de politie inschakelen en zelfs misschien de service van de website verwijderen. Alleen omdat er hufters zijn die vanwege geldelijk gewin altijd proberen feestjes te verpesten. Jammer.

Max van den Broek.