Drie Friese kunstenaars exposeren in Koudum

KOUDUM - Drie Friese kunstenaars exposeren van 16 mei tot en met 29 juni in Galerie Lytse Skientme in Koudum.

Bert Klok (portretten), Elmar Kuiper (schilderijen) en Leo Maarleveld (keramiek) tonen hun werk. De openingsreceptie van deze expositie is op zaterdag 18 mei om 16.00 uur, met een praatje, een hapje en een drankje en in aanwezigheid van de kunstenaars.

Bert Klok (1952) toont in Galerie Lytse Skientme zijn expressieve, kleurrijke en fantasievolle portretten. De geschilderde figuren zijn creatief en schijnbaar eenvoudig op het doek gezet, met oog voor kleurgebruik en compositie, en verraden een wereld aan verhalen achter de oppervlakte.

Wanneer hij schildert, luistert hij altijd naar muziek. Dat gaat van Wagner en Bach tot Guns and Roses. Die uiteenlopende sferen zijn ook in de portretten van deze schilder uit Franeker te herkennen.

Elmar Kuiper (Sneek, 1969) exposeert schilderijen die hij het afgelopen jaar maakte. Hij maakt onder andere gebruik van de vormentaal van het landschap waarin hij opgroeide en woont – ruwweg het weidegebied tussen Sneek en Leeuwarden – en de menselijke ingrepen daarin. Zijn werk komt intuïtief en associatief tot stand, maar kent ook bedachtzame en rationele componenten. Kuiper schildert niet figuratief, ook al zijn er bijvoorbeeld herkenbare kieviten afgebeeld. Dat alles maakt zijn schilderijen intrigerend, soms zelfs dreigend.

Leo Maarleveld uit Ureterp is een keramist die altijd op zoek is naar zijn uitersten. Geïnspireerd door een onverklaarbare gedrevenheid werkt hij vanuit zijn gevoel, wat zijn werk zeer gevarieerd maakt, zowel qua vorm als qua techniek. Daarbij neemt het raku-stoken een grote plaats in. Het bijzondere van raku-stoken is dat de keramiek gloeiend heet uit de oven wordt gehaald en in zaagsel wordt gelegd. Ongeglazuurde delen worden zwart en er ontstaan speciale glazuureffecten. Door de snelle afkoeling craqueleert de keramiek fraai.