Voetbalfeest op de Braak in Makkum

MAKKUM - Sportterrein de Braak in Makkum liep zaterdag vol voor een bijzondere voetbalwedstrijd.

Het kampioensteam van Makkum A1 uit 1987 nam het op tegen een bont gezelschap ex-prof voetballers, FC de Rebellen. Onder fantastische omstandigheden kwam jong en oud een kijkje nemen hoe de jongens uit 1987 het er af zouden brengen tegen de oud profs. Al snel bleek dat FC de Rebellen de bovenliggende partij was, maar daar later meer over.

Lees ook: Kampioensteam Makkum uit 1987 speelt tegen oud-profs als Wim Kieft en Andy van der Meijde

Een goed gevuld hoofdveld, met tribune voor de eregasten, een tent en voldoende eten en drinken zorgden voor de ideale omstandigheden voor een mooie pot voetbal. Bijna alle jeugdleden werden ingezet als ballenjongen en, gezien het lichamelijk ongemak aan beide zijden, een waar arsenaal aan medische begeleiding, moest zorgen voor 2 maal 35 minuten topvoetbal.

Iets na 16.30 opende speaker Tjitske Altena de middag en klonk de Champions League-hymne. Als een ware bekerfinale kwamen de spelers met een jeugdlid aan de hand het veld op. Na de nodige foto’s blies scheidsrechter Roelof Luinge af en werd de strijd geopend. Van strijd was gelukkig weinig sprake. Over en weer kwam het plezier in het voetbalspelletje bovendrijven en waar het kon werden de soms roestige truckendozen opengetrokken om spelers te passeren.

Na een krappe 4 minuten zocht Wim Kieft de bank op en was Makkum duidelijk in de war door deze tactische wissel. Toen nog altijd de brilstand op het bord deed toppers van toen als Durk Dijkstra, Bauke Volbeda en gretige Willem Appeldorn hopen op een droomactie. Net als toen in 1987. Met jongens als Paul Bosvelt, Regillio Vrede en Martijn Meerdink tegenover je is het toch een ander verhaal dan een Bauke Faber van Minnertsga of een Rintsje de Boer van Renado. Die kon je gerust dollen destijds.

Nu was van dollen wel sprake, maar dan uitsluitend op de helft van Makkum. Met de welverdiende rust stond er 1-3 op het bord. Wat zal er gezegd zijn in de box door de leiding De Boer en Rolsma? Vast veel want het nam even voordat de matadoren het veld weer op kwamen. Het publiek vermaakte zich al die tijd prima en werd er bij het zien van de ex-profs teruggedacht aan de tijd dat zij furore maakten bij topclubs. Met die ene kopbal van Wim Kieft tegen Ierland in het achterhoofd of de beroemde middellijngoal van Paul Bosvelt in dienst van SC Heerenveen kwamen de anekdotes snel weer boven.

Met het einde van de wedstrijd in zicht kon de relatief jonge en vooral fitte voorhoede van FC Rebellen het verschil maken. Ruben Schaken en Andwelé Slory braken het stugge Makkumer verzet definitief en hierdoor liep de score op tot 2-7 in het voordeel van FC Rebellen. Na het laatste fluitsignaal van Luinge kon de balans opgemaakt worden. Alle spelers zijn zonder schade onder de douche gestapt, 550 betaalde bezoekers aangevuld met jeugdleden en de vele vrijwilligers zorgden voor het mooie aantal van 700 bezoekers in totaal. Niet slecht voor een verjaadagsfeestje voor een groep 50-ers!

De opbrengst van de entree en de catering zijn naar de VV Makkum gegaan en de man van de wedstrijd Sander, kan samen met de initiatiefnemers Durk, Johan en Martin en hun teamgenoten terugkijken op een memorabele middag.