Tien jaar autodelen in Bolsward

BOLSWARD Met een gloednieuwe auto voor de deur viert het deelautoproject in Bolsward haar tienjarig bestaan. De stiekeme hoop van coördinator Evert Salverda is dat de belangstelling toeneemt.

,,Het project is ontstaan vanuit de Miljeuwurkgroep”, gaat Salverda terug naar het begin. ,,Toen was de deeleconomie een hot item. Bovendien waren de lijntjes in de toenmalige gemeente Bolsward kort. Zij wilden het wel faciliteren.”

Het is de eerste aanzet tot het deelautoproject, waarbij meerdere mensen gebruik kunnen maken van één voertuig. Een druk bezochte informatieavond doet blijken dat er vanuit de gemeenschap interesse is. Groen licht volgt, Salverda neemt de coördinatie op zich. ,,Het ging al snel van tien, twintig tot dertig mensen die er gebruik van maakten. Er kwam zelfs een tweede auto.”

Ook het sociale aspect moet niet worden uitgevlakt, merkt Salverda. ,,Je maakt snel even een praatje.”

De belangstelling neemt echter de laatste jaren af. ,,We zijn tien jaar verder, de economische crisis is voorbij”, noemt Salverda als belangrijke reden. ,,We moesten terug naar één auto.”

Die wagen, een nieuwe Citroën C1, is door non-profitorganisatie MyWheels geplaatst in Bolsward. Op de oprit van Salverda. Hij is als coördinator verantwoordelijk voor onder meer het beheer. De planning wordt digitaal geregeld. ,,Mensen kunnen ‘m openen met hun telefoon of een ov-chipkaart”, legt hij uit.

Zelf gebruikt hij de wagen alleen als het hoogst noodzakelijk is. ,,Ik fiets veel en ga vaak het met openbaar vervoer.”

Toch hecht hij waarde aan het project, ook vanuit een milieuvriendelijk een sociaalmaatschappelijk oogpunt. ,,Een aantal mensen maakt er trouw gebruik van. Hen wil ik blijven bieden wat er nu is.”

,,Het project is absoluut niet commercieel”, benadrukt Salverda nog maar eens. ,,Ik ben een idealist.”