Leerlingen Marne college starten tijdelijk eigen bedrijfjes

BOLSWARD - De derdeklassers van de afdeling Sport, Dienstverlening en Veiligheid van het Marne College gaan de komende acht weken een minibedrijf opzetten. Tijdens de economielessen werken zij in verschillende groepjes aan het project genaamd ‘Day for Change’.

Tijdens de kick-off van het project gaf onderneemster Judith Bandell een presentatie. Judith is een van de weinige vrouwelijke biersommeliers en heeft een eigen bierbrouwerij: Bier Chicken.

Zij ziet een positieve waarde in het project: ,,We zijn als wereldburgers met elkaar verbonden. Geld speelt in die verbondenheid een centrale rol. Het project Day for Change brengt wereldburgerschap in de praktijk en leert kinderen op een toegankelijke en actieve manier verder te kijken dan hun neus lang is.”

Day for Change verleent iedere groep leerlingen een eigen microkrediet, een startkapitaal waarmee de leerlingen hun eigen onderneming opzetten. Dat vergt creativiteit en ondernemerschap. De winst die de leerlingen vervolgens maken met hun eigen bedrijf gaat naar microfinancieringsprojecten in Oeganda, om voor vrouwen land te kopen. Daar kunnen zij hun eigen tropische fruit planten en oogsten. Zo levert de leerlingen van Marne college een bijdrage aan de duurzame economische ontwikkeling in Oeganda.

Hoe de school precies invulling geeft aan het project legt economiedocent Jelle Hiemstra uit: ,,De leerlingen zullen les krijgen van diverse gastsprekers en moeten hun ideeën voor de minionderneming pitchen voor een vakjury. Ook wordt er een compleet verzorgde avond georganiseerd voor ouders, collega’s en andere belangstellenden. Daar wordt gepresenteerd wat voor ondernemingen de leerlingen zijn gestart.”

De school wil ook graag de lokale ondernemingen betrekken bij het project. Afdelingsleider Hilbrand Visser roept bijvoorbeeld de zakenlieden in de omgeving op om eind juni (een deel van) een pand voor 1 euro een week te verhuren.