Nijland heeft aan kwartiertje genoeg tegen Tonego

NIJLAND - In een degradatiekraker van jewelste maakte Nijland binnen 15 minuten korte metten met Tonego. Nico Pieter Bonnema deed het net tweemaal bollen en stelde Arjan van der Wal bovendien in staat om de 3-0 binnen te werken.

Zelden stond Nijland al na een kwartiertje spelen op zo’n riante voorsprong. Het thuisspelende Nijland wist wat er op het spel stond en maakte al snel het verschil tegen de matig startende bezoekers uit Luttelgeest. Nico Pieter Bonnema schoot van afstand op prachtige wijze de 1-0 binnen, kopte de 2-0 langs de ietwat onzekere doelman en bereidde de 3-0 van Arjan van der Wal voor.

Voordat vriend en vijand er erg in hadden was het op voorhand spannende duel zo al snel beslist. De mooie treffer van Joep Henselmans - net voor rust maakte hij de 1-3 - deed daar niets aan af.

De 4-0 hing daarna in de lucht. Mente de Boer kopte op de lat, terwijl Jildert de Boer en Jarin de Jong in de situatie daarvoor grote kansen op een treffer onbenut hadden gelaten. Pal voor rust deed het aardig combinerende maar nauwelijks gevaarlijk wordende Tonego plotseling iets terug. Joep Henselmans nam de bal vanaf een metertje of 18 op zijn pantoffel en schoot de bal hoog achter keeper Van Dalfsen: 1-3.

In de tweede helft was het meeste balbezit voor Tonego. Nijland verdedigde met man en macht de snel verkregen voorsprong. Joep Henselmans was nog dichtbij de 2-3. Zijn kopbal werd echter op prachtige wijze gestopt door Van Dalfsen. Na het missen van deze ene kans werd Tonego ondanks de drang naar voren eigenlijk nooit meer echt gevaarlijk.

Nijland speelde een draak van een tweede helft, maar deed geen domme dingen. De ploeg vond het allemaal wel prima, verdedigde geconcentreerd en koesterde de voorsprong. In de slotfase kreeg Nijland nog een paar kansjes om de score op te voeren. Mente de Boer zag een kopbal van de lijn worden gehaald en Jildert de Boer vond de vuisten van de doelman.

Scheidsrechter Volders had geen moeite om het duel in goede banen te leiden en hoefde geen kaarten te trekken.

De overwinning op Tonego betekent dat Nijland met nog 4 duels te spelen lijfsbehoud nadrukkelijk in het vizier heeft. De ploeg passeerde Veenwouden en Stiens op de ranglijst en staat nu 9e. Na de winterstop pakten de blauwhemden 17 punten uit 11 duels. Met nog 4 wedstrijden op het programma - waaronder het inhaalduel tegen Veenwouden - moet Nijland nog een paar keer vlammen om niet afhankelijk te zijn van resultaten elders.

Na een vrij weekend vervolgt Nijland de competitie op 4 mei in en tegen Veenwouden.