CMV Oranje verdeelt zich over drie verenigingen

BOLSWARD - De Christelijke Muziekvereniging ‘Oranje’, één van de muziekverenigingen in Bolsward gaat zich opdelen in drie separate verenigingen.

De naam CMV ‘Oranje’ zal blijven, maar dan bestaan uit, alleen het slagwerkensemble (de Malletband). De Fanfare gaat verder onder de naam Stadsfanfare Bolsward. Ook de Twirling Majorettes starten een nieuwe Twirlingvereniging onder de naam Twirlvereniging Bolsward, zo het bestuur weten.

Waarom deze splitsing? ,,De Christelijke Muziekvereniging ‘Oranje’ is opgericht op 14 januari 1937. Er werd toentertijd de behoefte gevoeld om de Oranjefeesten en Bolswarder feesten muzikaal op te vrolijken; daarbij ging het meestal om het ondersteunen of om een herdenking van gepaste muziek te voorzien. In de toekomst blijven wij hier medewerking aan verlenen”, luidt de inleiding.

,,Maar ontwikkelingen gaan door. Zowel de Fanfare, het Slagwerkensemble, als ook de Majorettes leiden veel leerlingen op. Tegenwoordig bestaat het grootste deel van de repetities uit het oefenen en beoefenen van muziek en dans voor concoursen, concerten, optredens en wedstrijden in regionaal en landelijk verband. Het karakter van de oorspronkelijke vereniging is daarmee behoorlijk veranderd. Door deze verandering zijn de cultuur en de belangen van onze – in feite uit drie groepen bestaande- vereniging ook veranderd. Christelijke Muziekvereniging ‘Oranje’ wil met haar tijd mee en denkt dat het natuurlijker en efficiënter is om in kleinere verbanden verder te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan specialisering binnen de diverse geledingen en ook op bestuurlijk gebied.”

In de toekomst zullen de drie verenigingen hun medewerking blijven verlenen aan de maatschappelijke activiteiten in de stad Bolsward.