Evelien Blaauw formateur nieuwe coalitie in Fryslân

LEEUWARDEN - Evelien Blaauw uit Joure is woensdag aangesteld als formateur van een nieuwe coalitie in Provinciale Staten van Fryslân. Dit is gebeurd op voordracht van het CDA.

Ze gaat de komende weken om tafel met CDA, PvdA, VVD en FNP om een bestuursakkoord op te stellen. De gesprekken beginnen na de Pasen. De verwachting is dat het bestuursakkoord in juni klaar is.

Blaauw is organisatieadviseur. Eerder was ze gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gemeente Skarsterlân. Daarvoor was ze onder meer werkzaam als directeur bij de gemeenten Rijswijk en Velsen.

Behalve met de beoogde coalitiepartijen spreekt de formateur ook met de overige acht fracties om te inventariseren welke resultaten zij graag vermeld zien in het bestuursakkoord.

Informateur Harry van der Molen onderzocht de afgelopen weken welke degelijke coalitie voor de komende vier jaar er na de verkiezingen van 20 maart mogelijk is. Daar kwam vrijdag het advies uit om het formatieproces in te gaan met CDA, PvdA, VVD en FNP. Zij hebben 22 van de 43 zetels.