Kampioensteam Makkum uit 1987 speelt tegen oud-profs als Wim Kieft en Andy van der Meijde

MAKKUM - Een zonnige septemberdag vorig jaar belden twee oude voetbalvrienden elkaar over hun komende verjaardag. En dan vooral over de wijze van vieren want 50 word je maar één keer. Dat mag dus gerust goed gevierd worden.

Niet alleen werden deze twee vrienden 50, ook nog eens een hele lichting kompanen. Een groep jongens die elkaar al sinds de jaren ‘80 kennen vanuit het voetballen bij de VV Makkum. Met als kers op de taart het kampioenschap van 1987 in de A-junioren. Een prestatie die niet vaker is herhaald nadien. Mijmerend aan die mooie herinnering is het idee ontstaan om de hele ploeg van A1 1987 weer bij elkaar te krijgen en gezamenlijk het feest van Abraham te vieren. Dat werd de start van een flinke organisatie rondom een bijzonder geheimzinnig gebeuren. Op de sociale media werd zo nu en dan een cryptische aanwijzing gepubliceerd en de tamtam deed haar werk op het voetbalveld en in Makkum. Nu vele gezellige avonden verder mag met trots het eindresultaat gepresenteerd worden.

Zaterdag 20 april 2019 wordt een legendarische wedstrijd gespeeld tussen de A1 van 1987 en een selectie van oud profvoetballers onder de naam FC de Rebellen.

Ald stars A1 Makkum - FC de Rebellen. Met alle lokale en landelijke helden van weleer. Namen als Martin van der Kooij, Wim Kieft, Sander Jansen, Andy van der Meijde, Johan - het been - de Witte en ook Roelof Luinge komen naar Makkum op 20 april. Om het vieren van de verjaardag niet geheel op de achtergrond te laten verdwijnen wordt er na afloop goed gezorgd voor alle aanwezigen met een hapje en een drankje en natuurlijk de hits van 1987 door DJ Hendrik. Wat het initiatief extra charme geeft is dat de gehele organisatie en kosten voor rekening zijn van de kersverse vijftigers. De opbrengst van het evenement komt geheel ten bate van de Voetbalvereniging Makkum.

De beide teams zijn overeengekomen dat er wordt afgeweken van de normale 90 minuten. Gezien de lichamelijke ongemakken wordt er twee maal 35 minuten gevoetbald. Met name vanuit de oud-profvoetballers kwam het verzoek voor extra verzorging. Ruim een uur voetbal dus waarbij vele bekende gezichten aanwezig zullen zijn op en langs het veld.

Wie waren die befaamde jonge voetballers uit 1987? Een erg brede selectie van in totaal 21 man die, onder leiding van een strenge, maar bijzonder effectieve trainer Sjirk Rolsma en coach Klaas de Boer, de titel wisten te behalen in de competitie van 1986-1987. Een stevig trainingsregime en doelgerichte wedstrijdbenadering wierpen haar vruchten af, want uiteindelijk kon het kampioenschap gevierd worden. Van een aantal spelers heeft de VV nog lang mogen genieten in de senioren elftallen. Van anderen wat minder lang. Extra mooi dat 20 april alle spelers bereid zijn weer aan te treden voor deze legendarische pot voetbal. Speciaal voor de gelegenheid worden shirts geregeld, uiteraard met hoofdsponsor van toen, Supermarkt Van der Wal.

De organisatie gaat uit van 300 man publiek. ,,Maar dat kan ook zomaar eens het dubbele worden”. Supersub Durk Dijkstra legt uit: ,,In een kleine plaats in Twente liep de komst van de Rebellen een beetje uit de hand, daar kwamen ruim 1200 man op af.” Sander Jansen vult aan: ,,Wij mikken op 300 man, maar er is plaats voor 500. We gaan de kantine verlengen en zorgen voor voldoende catering voor, tijdens en na de wedstrijd.”

Op 20 maart is de eerste training onder leiding van Sjirk Rolsma afgewerkt. Er zullen nog een aantal pittige trainingen volgen om een goed figuur te slaan tegen Wim Kieft, Paul Bosvelt, Regilio Vrede, Andy van der Meijde, Martijn Meerdink en de rest van oud profs. ,,Onze hechte band en het momentum van de dag kan nog best eens voor een verrassing zorgen”, aldus Rudy de Vries. De Vries behoort niet tot de gouden lichting van 1987, maar neemt de dagelijkse leiding tijdens het evenement. Alle jarige spelers zijn immers gefocust op het poorten van Wim Kieft. Kieft, de man die het Nederlands elftal in 1988 de kwartfinale kopte tegen Ierland. De afloop van dat toernooi is bekend. Hoe deze wedstrijd eindigt, wordt zaterdagmiddag 21 april duidelijk.