Foppe de Haan over het belang van bewegen: ‘Hartstikkene belangrijk’

BOLSWARD SC Bolsward organiseerde zaterdag, in samenwerking met de gemeente, een sportieve ochtend voor 60-plussers. Ter promotie van het ‘Walking football’ en om het belang van bewegen te onderstrepen. Die optelsom maakt Foppe de Haan een logische gastspreker.

,,Bewegen is hartstikkene belangrijk”, zegt de oud-trainer halverwege zijn praatje op kenmerkende wijze. Hij is dan net aangekondigd door René van Dam, buurtsportcoach van Súdwest-Fryslân. Van Dam legt het doel van de gemeente uit: ,,Iedereen aan het bewegen krijgen. Van jong tot oud.”

De doelgroep op de zaterdagochtend in de kantine van SC Bolsward neigt sterk naar laatstgenoemde categorie. De Haan kan er wel om lachen, dat Walking football. ,,Het is alleen maar wandelen!” De uitvoering is echter bijzaak, zo benadrukt Foppe. ,,Een kopje koffie, wat ouwehoeren, wat klieren”, somt hij op. Het sociale aspect, kortom. En toch in beweging zijn, want dát is wel belangrijk. ,,Het heeft invloed op de breinwerking. Om scherp en fit te blijven is bewegen hartstikkene belangrijk”, herhaalt hij zichzelf.

Het verhaal van De Haan hangt vervolgens van anekdotes aan elkaar. Over zijn begintijd als speler van Akkrum, tot aan het gesprek dat hij had met toenmalig voorzitter Riemer van der Velde. ,,Wij vinden dat jij maar trainer moet worden van Heerenveen”, had Van der Velde destijds gezegd. ,,Ja, dat vind ik ook”, was De Haans antwoord.

Daarna gaat hij in vogelvlucht door zijn carrière. Promotie met SC Heerenveen naar de Eredivisie, dat Van Nistelrooij de beste speler is met wie hij ooit gewerkt heeft en hoe hij Jong Oranje naar twee Europese titels leidde.

Hij sluit af met een heel andere bezigheid. Dat hij in zijn woonplaats Akkrum eens per maand zingt. ,,Ik kan helemaal niet zingen”, bekent hij lachend. ,,Maar daar gaat het niet om. Dat is net als hier eigenlijk”, wijst hij naar de voetballers.

De taak van De Haan zit er dan op, voor zijn publiek begint het sportieve gedeelte. Een partijtje voetbal aan de ene kant van het veld, coördinatie en stabiliteitsoefeningen aan de andere kant. De neerdalende hagel mag de pret niet drukken.

Yme Gietema.