Noordelijke dansgroepen zwieren over het Broereplein

Dansend cultureel erfgoed in optima forma: de Boalserter Skotsploech organiseerde zaterdag de districtsdag voor de drie Noordelijke provincies. Negen folkloristische dansgroepen kwamen naar de Hanzestad en demonstreerden hun kunsten

BOLSWARD Dansend cultureel erfgoed in optima forma: de Boalserter Skotsploech organiseerde zaterdag de districtsdag voor de drie Noordelijke provincies. Negen folkloristische dansgroepen kwamen naar de Hanzestad en demonstreerden hun kunsten. De dag begon met de jaarvergadering in het Marne college. Bij binnenkomst was de verbondenheid al subtiel zichtbaar: op de stukjes oranjekoek de vlaggen van Friesland, Drenthe en Groningen.

Na de formaliteiten, een woordje van cultuurwethouder Stella van Gent en een gezamenlijke lunch, was het tijd voor actie. In de knalgele bus van de Gaasterlandexpres toog het gezelschap richting Broereplein. In eerste instantie werden buiten de passen ingezet, later werd door de regen en hagel uitgeweken naar de Broerekerk.

Tijdens een afsluitend drankje op het Marktplein, werd spontaan een toegift gegeven in samenwerking met het draaiorgel aldaar. De koek was echter nog niet op: in It Dielshûs in Wommels wachtte het avondprogramma. Oud-Hollandse spelen, een warm buffet en muziek. Ook hier werd, logischerwijs, verder gedanst.

Aan het eind van de avond droeg voorzitter Uko Tjalsma het vaandel van het district Noord over aan dansgroep Aald Hielpen. Zij organiseren volgend jaar de districtsdag.