Kimswerders nemen nieuwe kaatsmuur in gebruik

KIMSWERD – Een kaatsmuur is al bijna niets bijzonders meer. Met de groei van het muurkaatsen, neemt ook het aantal muren toe. Maar een muur die gerealiseerd is door de inzet van drie enthousiaste vrouwen, is wel heel bijzonder. Die muur staat in Kimswerd en werd vrijdag feestelijk geopend.

Muurkaatsen, internationaal Wallball genoemd, is populair in het kleine dorp Kimswerd. In multifunctioneel centrum Piers Stee was al een binnenmuur, die enorm veel gebruikt wordt. Zo veel, dat de muur ‘slachtoffer’ werd van het succes. Zeer regelmatig worden er toernooien en wedstrijden georganiseerd die steeds meer deelnemers trekken. Kimswerd had daarom de grote wens een buitenmuur te realiseren.

Drie inwoonsters maakten zich hard voor de komst van de muur. Janny Visser, Anneke Westra en Boudie Bierma begonnen in 2014 plannen te maken. ,,Eerst hebben we overal ideeën opgedaan. Toen zijn we gaan kijken naar draagvlak in het dorp en naar een geschikte locatie. We liepen tegen verschillende obstakels aan. Zo is de grond waar de muur is komen te staan, archeologisch beschermd grondgebied. Dat hield in dat we niet dieper dan veertig centimeter mochten bouwen. Gelukkig is Janny Visser ons technisch vernuft, die heeft het allemaal berekend. We hebben een bidboek gemaakt met een duidelijk profiel en hebben dat aan subsidieverstrekkers gestuurd. We hebben contact gezocht met de gemeente en met de provincie. Tot onze grote verrassing konden we op flinke subsidies rekenen. Vooral de bijdragen van de gemeente Súdwest Fryslân en van het Iepen Mienskipsfûns van de provincie zorgden ervoor, dat we erin gingen geloven dat het echt zou kunnen.’’ vertellen Bierma en Westra, ,,En nu staat hier een prachtige muur. De vloer heeft nog wat aandacht nodig, maar de muur is super. Om niet teveel op te vallen, is de muur olijfkleurig geverfd. Bij zonsondergang lijkt het wel geel, een prachtige muur die niet stoort in het landschap.’’

Voor een flink aantal Kimswerders opende wethouder van sport van de gemeente Súdwest-Fryslân, Gea Wielinga, de kaatsmuur. Menno Johnson en Jan Munniksma hielden een hoepel vast die beplakt was met papier, het was de bedoeling dat Wielinga de bal door de ‘muur’ van papier zou kaatsen. ,,Ik kom uit Sneek en weet weinig van kaatsen’’, vertelde Wielinga. Ze vroeg de oudste aanwezige naar voren te komen. Die eer kwam Enne Rijpma toe, hij sloeg de bal door het papier. Daarna stapte Wielinga samen met Jan Munniksma door de hoepel.

Wielinga vertelde onder de indruk te zijn van de drie Kimswerder dames, de manier waarop ze het aan hadden gepakt en waarop ze door hadden gezet. ,,Met zijn drieën kunnen we van alles regelen, we vullen elkaar goed aan.’’ reageerde Boudie Bierma.

De jonge kaatsers Karel en Anne Monfils, Pieter Jan Leijenaar en Jurjen Fokkema gaven een demonstratie en lieten zien hoe het snelle spelletje gespeeld wordt. Wie wilde, kon daarna zelf een balletje slaan. De muur kan aan twee kanten gebruikt worden, zodat een groter aantal kaatsers tegelijk spelen kan.