Huisman sterk tijdens swimcup Eindhoven

EINDHOVEN - De sterk bezette swimcup in Eindhoven, voor het eerst opgenomen in de LEN swimming cup, vormde het decor voor de eerste kwalificatieperiode van de wereldkampioenschappen en de andere internationale jeugdtoernooien. Voor Orca uit Leeuwarden kwam onder meer Silke Huisman uit Arum aan de start.

Voor Huisman vormde deze swimcup een belangrijke tussenstap naar de tweede kwalificatieperiode die eindigt bij de jeugd NK in juni. Vooral op de 100m vrije slag liet Huisman al een mooie progressie zien. Met 58,18 kwalificeerde de zestienjarige scholiere zich te voor de D-finale om daar vervolgens te schitteren met 57,45 en een dik persoonlijk record.

Eerder op de dag had Huisman een domper te verwerken op de 400m wisselslag, wat gezamenlijk met de 200m wisselslag eigenlijk het hoofddoel vormt voor Huisman. Compleet verkrampt moest Huisman afhaken voor de start van de series, waarmee de wens om te schitteren in een zeker lijkende A finale in rook opging. Achteraf bleek een hyperventilatieaanval de oorzaak te zijn.

Op de laatste dag bereikte Huisman de finale op de 200m wisselslag. Ze werd hierin uiteindelijk tweede in 2.22,29. Voor beide zwemster van het regionale talententeam van Orca een forse verbetering van de kwalificatietijd in de series. Eerder op de dag had Huisman met 1.07,39 haar persoonlijke record op de 100m vlinderslag fors bijgesteld.