Bijna 5000 belangstellenden voor Expeditie Oerpolder

WORKUM - De verhalen van Expeditie Oerpolder hebben in het eerste seizoen circa 5000 belangstellenden getrokken. Expeditie Oerpolder is een audiotour op de fiets van Workum naar It Heidenskip en is in april 2018 gelanceerd als Iepen mienskipsproject in het kader van CH2018.

Deelnemers kunnen onderweg via hun smartphone verhalen, anekdotes, geluiden en beelden oproepen uit deze streek van land, wind en water. “Grappig om te zien dat her en der op de route mensen naast hun fiets staan en behalve wat staren, ogenschijnlijk niets aan het doen zijn… ze gaan helemaal in het verhaal op!” deelt Ytsie Galama-Bonekamp op social media. Zij woont langs de route in It Heidenskip en ziet regelmatig fietsers voorbij komen. Deelnemers blijken zowel uit eigen streek te komen als uit andere delen van het land. Een reactie op Facebook: “We vonden het een hele leuke en ook indrukwekkende fietstocht, met prachtig vertelde verhalen van vroeger. Omdat we met de boot op doortocht waren, was het verhaal van de strontrace onze favoriet.”

Fietsroute

De 10 kilometer lange fietsroute van Expeditie Oerpolder verbindt 13 luisterplekken. Op deze plekken ‘ontmoet’ je als deelnemer (oud-)bewoners die iets bijzonders hebben meegemaakt in It Heidenskip, een oude drassige veenpolder ten zuiden van Workum. Ook laat Hylke Speerstra, schrijver van de klassieker De oerpolder, zijn verwondering blijken over de boerengemeenschap in dit gebied. Door alle verhalen ervaren deelnemers hoe het harde leven in deze polder de Heidenskipsters heeft gevormd.

De verhalentocht is een initiatief van documentairebureau Het Fotogenieke Geluid in samenwerking met Museum Warkums Erfskip. Expeditie Oerpolder wordt tot en met 2020 gratis aangeboden via het digitale platform izi.TRAVEL. Meer info op www.oerpolder.nl.