Verkiezing Wetterskip: CDA krijgt meeste stemmen in Súdwest

REGIO - Het CDA heeft in de gemeente Súdwest-Fryslân de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen voor een nieuw bestuur van Wetterskip Fryslân. Nummers twee en drie zijn Water Natuurlijk en de FNP. Dit correspondeert met de provinciale uitslag.

Dijkgraaf Paul van Erkelens maakte donderdagmorgen tijdens een openbare bijeenkomst de voorlopige uitslag bekend. In totaal brachten 295.207 inwoners uit Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier hun stem uit. Dat is een opkomstpercentage van 56,2 procent. Bij de laatste verkiezingen in 2015 bedroeg dit 50,1 procent.

De voorlopige uitslag is bekendgemaakt op basis van de eerste tellingen die door gemeenten zijn doorgegeven. Uiterlijk vrijdag 22 maart leveren de gemeenten hun proces-verbalen van de verkiezingen in. Maandag 25 maart maakt het centraal stembureau van Wetterskip Fryslân tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag en zetelverdeling bekend.

Via de verkiezingen op 20 maart 2019 wordt het nieuwe algemeen bestuur van Wetterskip Fryslân gekozen. Het algemeen bestuur bestaat uit 25 leden. 18 leden (ingezetenen) worden gekozen tijdens de verkiezingen. De andere 7 leden worden benoemd door belangenorganisaties, zoals LTO Noord (3), het Bosschap (2) en de Kamer van Koophandel (2).