Senioren wagen zich aan oud-Hollandse spelen in Workum

Bij woonzorgcentrum Nij Mariënacker in Workum sloegen ze vrijdag twee vliegen in één klap. In het kader van de nationale Week van Zorg en Welzijn en NL Doet waren er activiteiten.

Bij woonzorgcentrum Nij Mariënacker in Workum sloegen ze vrijdag twee vliegen in één klap. In het kader van de nationale Week van Zorg en Welzijn en NL Doet waren er activiteiten.

,,Veertig, zestig, tachtig”, telt begeleidster Indy mee als één van de bezoekers aan de sport- en spelmiddag haar geluk beproeft bij het pitzakgooien. Als de score uiteindelijk ruim boven de honderd uitkomt, oogst ze applaus en bewondering van haar medekandidaten.

Het is vrijdagmiddag rond half drie als de hal naast het restaurant in Nij Mariënacker is omgebouwd tot oud-Hollandse spelletjesarena. Naast pitzakgooien staan onder meer sjoelen, ringgooien en ballontennis op het programma. Het geheel staat onder leiding van tien leerlingen van het Marne college, afdeling Sport en Dienstverlening. Het is hun ‘Meesterproef’. De middag telt zwaar mee voor het praktijkexamen, daar komt het kort gezegd op neer. Daarbij moeten ze rekening houden met hun minder valide doelgroep.

Dat is voor de deelnemers echter bijzaak. Fanatiek sportend en keuvelend -minstens zo belangrijk- wisselen de senioren om de tien minuten van spel.

De scores van de negen onderdelen worden bijgehouden op een scorekaart. Een mooie manier om de jeugd in aanraking te laten komen met de zorg, vindt teamleider Angela Ruivenkamp. ,,Normaal is er een grotere drempel”, merkt ze op. Onder de deelnemers zijn, naast de vaste bewoners, ook senioren op uitnodiging van stichting De Zonnebloem.

Op hetzelfde moment heeft het wooncentrum de deuren geopend in het kader van de Week van Zorg en Welzijn, waarin landelijk honderden zorg- en welzijnsinstellingen toegankelijk zijn voor belangstellenden. In Workum is over de aanloop niet te klagen. ,,We hebben veel mensen gehad die interesse hadden in ons Op Stap-project”, aldus Ruivenkamp. Dat project, dat vorig jaar is gestart, biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of werkenden die zich willen laten omscholen de mogelijkheid om in de zorg te werken. Onlangs heeft de eerste groep afgestudeerden hiervoor hun diploma ontvangen.

Yme Gietema.