Westergo wint en is kampioen

BOLSWARD - De titel is binnen voor de korfballers van Westergo. Na een zeer spannend duel, uit bij nummer 5 KIOS'45, kon de champagne ontkurkt worden. Een uitstekende prestatie, een jaar na degradatie uit de derde klasse meteen terugkeren.

En terecht, daar twijfelt niemand aan; alle tien competitieduels tot dusver werden gewonnen. Makkelijk ging het niet, maar na een prima tweede helft won Westergo met 18-21.

Met een bus vol supporters reisde Westergo zaterdag af naar het verre Bergentheim. Na een voorspoedige rit maakten de spelers zich klaar voor het duel, terwijl de supporters de hal overnamen en geel-zwart aankleedden met vlaggetjes, spandoeken en ballonnen. Aan sfeer geen gebrek, zaterdagavond. Voorafgaand werden de spelers in de kleedkamer middels een prachtig filmpje toegesproken door hun naasten, voor net dat beetje extra motivatie. Nadat de ploegen voorgesteld waren, kon de strijd beginnen.

De wedstrijd lag al gauw stil, er bleek iets los te zitten bij één van de korven. Gelukkig kon het spel snel hervat worden. Franck Kort zorgde, na een goede actie van de jarige Tom Botermans, voor de eerste treffer (0-1). Even later was het Botermans die voor 0-2 zorgde.

KIOS liet zien dat het Westergo het kampioenschap zeker niet cadeau ging doen en maakte snel twee treffers (2-2). Franck Kort maakte zijn tweede (2-3) maar KIOS kwam direct weer langszij. Westergo was de bal in de aanval steeds snel kwijt en zag KIOS het duel overnemen. Met een flinke dosis energie werkte de thuisploeg zich langs Westergo, met een 6-3 stand als gevolg.

Trainer Johannes Miedema greep in en bracht Tjitske van Dijk in de ploeg. Tom Botermans benutte een vrije bal (6-4) maar KIOS liep verder uit en bracht de stand zelfs op 9-4. Westergo kon niet in het spel komen en er stond aardig wat spanning op de spelers. Na een time-out aan Westergo-kant werd het spel beter en denderden de Bolswarders in één keer door naar 9-8, door treffers van Franck Kort, Hedzer Eringa (2x) en Kim IJsebaart.

Het publiek liet zich flink horen en dit had een positieve uitwerking op het spel. KIOS kwam op 11-8, maar nog voor rust liet Westergo zien dat het over een uitstekende mentaliteit beschikte: Hedzer Eringa, Kim IJsebaart en uitblinker Franck Kort zorgden voor een 11-11 ruststand. D’r op en d’r over, zo leek het.

Meteen na rust nam Westergo het initiatief en was het duidelijk van plan de controle in handen te houden. Bas Bosma scoorde al snel 11-12, maar KIOS legde zich hier niet bij neer. Middels een strafworp werd het 12-12, maar daarna was het gedaan met de thuisploeg. De gasten kwamen op 12-14 via Tom Botermans en Tjitske van Dijk. De thuisploeg klampte nog wat aan, maar Westergo had in de tweede helft het betere van het spel. Via een vrije bal van Hedzer Eringa werd het 13-15. Westergo bleef geduldig spelen en kon op 15-17 eindelijk een gat slaan. Acht minuten voor tijd werd het 15-18 en leek de buit binnen.

Westergo speelde het duel slim uit, haalde het tempo uit de wedstrijd en liet KIOS op 16-18 niet meer dichterbij komen. Hedzer Eringa maakte vervolgens twee treffers (16-20) en dat was voor de supporters het teken om de kampioensliederen in te zetten. Beide teams scoorden in de slotfase nog voor de statistieken, zodat er een 18-21 zege op het bord kwam te staan.

Dat daarna een behoorlijk feest losbarstte op het speelveld, zal niemand verbazen. Samen met de supporters vierden de spelers, wissels en coach Johannes Miedema de titel en bijbehorende promotie naar de derde klasse.

Tien duels, tien zeges. Soms moeizaam, soms bijzonder eenvoudig. Een terechte kampioen. Westergo speelt de komende weken nog twee duels: zaterdag wacht eerst sc Joure thuis, op het late tijdstip van 20:50 uur. Voorafgaand aan dit duel zal het eerste gehuldigd worden voor eigen publiek.