Eerste kievitseieren Vogelwacht Bolsward gevonden bij veehouder Abma

BOLSWARD - De eerste kievitseieren van de vogelwacht zijn afgelopen week gevonden in de landerijen van de familie Abma aan de oostkant van de stad.

Zondagmorgen iets na de klok van negen uur vond de vijfjarige Fabiënne Palstra uit Bolsward het eerste jeugd kievitsei. Fabiënne was zondag samen met haar opa en tante het weiland ingegaan om te kijken of de kieviten al eitjes hadden gelegd.

Bij het weiland aangekomen hebben ze eerst de vogels geobserveerd. Al snel deed blijken dat er weleens een eitje zou kunnen liggen, omdat de kraai die over kwam vliegen door de kieviten werden weggejaagd. Na een korte zoektocht ontdekte de jeugdige zoekster een nestje met twee eitjes en werd de vondst bij de vogelwacht gemeld.

Dezelfde middag rond twintig voor één was het bingo bij de jongens tot en met 12 jaar. Jesse Galema (8) en de Djayden van Spanning (7, beide uit Bolsward) waren de hele morgen al met de vader en zus van Djayden aan het zoeken geweest bij Burgwerd. Ze hadden daar nog geen geluk gehad; veel mooie nestjes maar allemaal leeg.

Inmiddels hadden de jongens wel doorgekregen dat er een eitje was gevonden vlakbij Bolsward en wilden daar hun laatste poging wagen van de zondag. Bij de familie Abma, die veel voor de weidevogels doet, zoals ruigemest op het land uitrijden, greppels vol water laten staan en nog allemaal kruidenrijkgras heeft, zitten op verschillende plaatsen om de boerderij heen kieviten.

De vraag is dan ook waar te beginnen met zoeken. Na een stukje te hebben gelopen zagen ze ineens een kievit mooi wegvliegen, maar er zat een vrij grote sloot tussen dus moesten de heren omlopen. Eenmaal op het land aangekomen liepen Jesse en Djayden op de slootkant en vonden daar ook een nestje met twee eieren. Ook deze vondst werd gemeld bij de vogelwacht en vers bevonden.

Bij de volwassenen ging de eer naar Wiebe Palstra. Hij vond woensdagavond al een eitje eveneens bij de familie Abma. Met deze vondsten kan de vogelwacht stellen dat ondanks de harde wind en de regen het weidevogelseizoen is losgebarsten.