Excelsior Parrega klaar voor ‘de klapper’ van jubileumjaar

PARREGA

Het moet de afsluiter van hun jubileumjaar worden: cmv Excelsior Parrega maakt zich op voor het jubileumconcert van komende zaterdag. Daarmee wordt stilgestaan bij het 125-jarig bestaan van het harmonieorkest.

,,Dit wordt de klapper”, voorspelt Baukje Plantinga. Eerder al waren er succesvolle concerten rond Valentijn en in de zomer op het water in de Trekvaart.

Plantinga zit samen met Jellie Jansen in de commissie die verantwoordelijk is voor het slotfeest. Beiden zijn ook al jaren lid van het orkest. Het mag best gevierd worden, zo is de algehele gedachte. 125 jaar een muziekvereniging in een klein dorp als Parrega. En positief: ook de jeugd lijkt geïnteresseerd in het spelen bij het harmonieorkest. ,,We hebben 38 leden”, weet Plantinga. ,,Ze komen niet alleen uit Parrega, maar ook uit omliggende dorpen.”

,,Het gaat om het plezier hebben in muziek maken”, vertelt Jansen. ,,Maar wat we doen, willen we goed doen.”

En dat al 125 jaar lang. De dames spitten door een stapel oude krantenartikelen en foto’s. Zo komen vanzelf herinneringen boven. En mensen die belangrijk geweest zijn voor het korps. Zo zorgde Douwe van der Wal uit Dedgum dat het korps na de oorlog toch door kon door voor nieuwe leden te zorgen. Zoon Richelt was ook een fanatiek lid. ,,Hij miste nooit een repetitie of optreden. Bovendien schreef hij alles uit”, weten de dames. Of ze memoreren aan de keer dat Excelsior naar Amsterdam afreisde om te spelen op het defilé van koningin Juliana. 1938. Ver voor hun tijd, maar wel voor altijd in de geschiedenisboeken van Excelsior.

De nieuwe aanwas komt nu van de ‘Nije Noaten’, het jeugdkorps dat min of meer is ontstaan vanuit de basisschool. Zij verzorgen zaterdagavond vanaf 19.30 uur het voorprogramma in sporthal De Gearhing. Ook trompettiste Piertje Feenstra verleent haar medewerking. Zij begon ooit in Parrega, maar speelt tegenwoordig in binnen- en buitenland. De avond staat onder leiding van dirigent Marten Miedema.