11-Stedenwandeltocht gooit roer om

REGIO

De 11-Stedenwandeltocht gaat een belangrijk element van het evenement aanpassen. De vijfdaagse wandeltocht gaat de vloot van volgschepen grotendeels vernieuwen.

Sinds de beginperiode van de tocht wordt er geslapen in het ruim van schepen, eerst op stromatrassen in skûtsjes en later op stapelbedden in vrachtschepen. ,,We merken echter dat mensen meer comfort en privacy willen. Dat blijkt ook uit de enquête die wij vorig jaar hebben gehouden”, zegt voorzitter Tom Yntema. Ook wordt het steeds lastiger om aan de eisen van deze tijd te kunnen voldoen. ,,Het ruim van een vrachtschip is uiteraard niet gemaakt om in te slapen. Om alles (brand)veilig te maken kost veel tijd en energie. En dan nog blijven er risico’s.”

De organisatie vervangt daarom de vrachtschepen. De vloot bestaat straks uit twee accommodatieschepen en aantal zeilschepen met hutten. Er blijft nog één schip met stapelbedden in de vloot. ,,Ik ben mij er van bewust dat we hiermee de belevenis van de tocht veranderen. We voegen echter ook iets nieuws toe; de ervaring van het slapen op een historisch zeilschip.” Volgens Yntema past het in een lijn van veranderingen. ,,De laatste jaren hebben we onze huisstijl aangepast, hebben we de website intuïtiever gemaakt en zijn we actief op nieuwe media.”

Volgens Yntema zijn deze veranderingen nodig. ,,De wandelsport is populairder dan ooit en er worden steeds meer tochten georganiseerd. Het is daarom belangrijk om als tocht aantrekkelijk te blijven.” Ondanks de veranderingen denkt de organisatie niet dat het elfstedengevoel verdwijnt. ,,Het jasje verandert. Van binnen blijven wij de ‘Wandeltocht der Tochten’.”