BOLSWARD

James O’Donnell, organist van de Westminster Abbey in Londen, geeft op dinsdag 28 augustus een concert op het Hinsz-orgel (1781) van de Martinikerk in Bolsward. Op het programma staan louter Engelse composities. Het concert begint om 20.00 uur.

James O’Donnell ontving zijn muzikale opleiding aan de Royal College of Music in Londen en aan Jesus College in Cambridge. Zijn orgelleraren waren Peter Hurford, Nicolas Kynaston en David Sanger. Na de voltooiing van zijn studie in 1982 werd James O’Donnell benoemd aan Westminster Cathedral in Londen, eerst als Assistant Master of Music en in 1988 als Master of Music. In 1987 won hij de “Performer of the Year Award” van de Royal College of Organists.

In Westminster Cathedral bracht James O’Donnell de kwaliteit van het koor tot grote hoogte. In 1998 won hij met dit koor de prestigieuze “Record of the Year Award” van Gramophone en in 1999 de “Royal Philharmonic Society Award”, een hoge onderscheiding die nog niet eerder aan een koor was uitgereikt. In januari 2000 beëindigde James O’Donnell na twaalf jaar zijn werkzaamheden aan Westminster Cathedral en werd hij benoemd tot Organist en Master of the Choristers aan Westminster Abbey.

In deze wereldberoemde kerk met zijn rijke geschiedenis heeft James O’Donnell de muzikale leiding tijdens de dagelijkse diensten met het koor en bij de belangrijke nationale ceremonieën die er plaatsvinden, zoals in 2010 bij een dienst in aanwezigheid van Paus Benedictus XVI en in 2011 bij de huwelijksinzegening van Prins William en Catherine Middleton.

Naast de liturgische taken dirigeert James O’Donnell het beroemde koor van Westminster Abbey in concerten, radio- en cd-opnamen en concertreizen over de gehele wereld. Ook als concertorganist geniet James O’Donnell een grote reputatie en trad hij op in geheel Europa, de Verenigde Staten, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland. In Engeland was hij onder andere veelvuldig te beluisteren bij concerten in de Royal Festival Hall en bij de BBC Proms, waar hij Messiaen’s Messe de la Pentecôte uitvoerde.

Recente concertreizen voerden hem onder meer naar Parijs, Keulen, Zagreb, Moskou en Canada. James O’Donnell heeft als solist en dirigent gewerkt met de belangrijke Engelse orkesten. In 1997 werd hij professor voor orgel aan de Royal Academy of Music, waar in 2002 zijn benoeming volgde tot “Honorary Member”.

In 1999 ontving hij de hoge pauselijke onderscheiding Commandeur in de Orde van St. Gregorius als blijk van erkenning voor zijn kerkmuzikale verdiensten. In 2011 werd hij benoemd tot Music Director van St. James’s Baroque. In 2009 werd James O’Donnell benoemd tot “Honorary Fellow” van de Royal College of Music, en in juli 2013 ontving hij een eredoctoraat Muziek van de Universiteit van Aberdeen.