Ultraloop ‘overweldigend’

BOLSWARD

230 kilometer te voet afleggen binnen 32 uur: dat was de taak voor de veertig ultralopers die zaterdagochtend om 11 uur werden weggeschoten vanuit Bolsward.

Dat dit bepaald geen gemakkelijke opgave was, blijkt uit het aantal afvallers: meer dan de helft van de deelnemers haalde finishplaats Bolsward niet.

Rombout Breedveld was de eerste deelnemer die zondagmorgen op de Bargefenne binnenkwam. De Amsterdammer legde de 230 kilometer af in 22 uur en 13 minuten. Hij werd welkom geheten voor ultraloop-goeroe Ron Teunisse, die een dag eerder het startschot loste.

Bolswarder en medeorganisator Silvio Teunissen had langer nodig: hij kwam om half zeven ‘s avonds over de streep. ,,Maar het gaat niet om de tijd”, stelt Teunissen.

Hij kijkt met een voldaan gevoel op de Ultraloop: ,,Wat was het mooi. Fantastisch”, klinkt het oprecht. ,,Van start tot finish. Het leefde in heel Friesland”, gaat hij verder. Ook roemt hij de samenwerking met de andere verenigingen. Want toen de ultralopers en hun aanhang zich zaterdagochtend verzamelden voor het stadhuis, was de mini-elfstedentocht in volle gang. En de lopers liepen dezelfde route gelijktijdig als de steppers, die de lopers onderweg weer aanmoedigden. ,,Dat ging allemaal supergoed. Dat we zo met elkaar samenwerkten was echt mooi.”

Teunissen voorspelde zijn mede-lopers een finish als op de Coolsingel bij de marathon van Rotterdam. Dat kwam hem op wat hoongelach te staan, maar ze kwamen niet bedrogen uit. ,,Ze vonden het overweldigend”, aldus Teunissen. ,,Ze dachten: ‘ wat is dit?’. Normaal heb je dat niet bij ultralopen. Dan houdt ‘t met tien man op het strand wel op.”

De Bolswarder houdt het qua ultralopen voor gezien. ,,Dit was echt de laatste”, klinkt het stellig. ,,Het laat behoorlijk wat littekens in je lichaam achter. Dit kan je niet ongestraft blijven doen.”

Of er een vervolg op deze Friese primeur komt, weet Teunissen nog niet. ,,Eerst dit even laten bezinken.”