Kinderfeest bij plaatsing Woeste Leeuwenfontein Workum

Workum

Het was een vrolijk geheel, woensdagochtend bij de plaasing van de 'Woeste Leeuwenfontein' in Workum. Kinderen van groep 4 en 5 van obs De Pipegaal waren hierbij aanwezig en showden hun zelfgemaakte leeuwenmasker. Ze gingen vervolgens op foto te midden van het kunstwerk.

Het een-tweetje met de jonge Workumers kan op waardering rekenen van Floor van der Leun, de ambachtsvrouw die vanaf augustus bezig is geweest met het project.

,,Heel belangrijk", zo zegt ze. ,,Het is een goede gelegenheid om kunst vertrouwd te maken. Dat begint met kinderen." In heel Workum zijn volgens Van der Leun zo'n 460 basisschoolleerlingen op enige manier bezig geweest met de fontein. 

Zelf noemt ze het resultaat, kijkend naar het kunstwerk: ,,boven verwachting." ,,Ik ben heel blij", gaat ze verder. Van der Leur was de uitvoerende, het idee kwam van de Britse kunstenares Cornelia Parker. Geïnspireerd door het stadswapen van Workum ontwierp ze de Leeuwenfontein.  ,,Ik denk dat ik de bedoeling van Cornelia Parker driedubbel heb waargemaakt."

Enige spanning was er nog met het plaatsen van het kunstwerk. Hoe zou het vallen in de openbare ruimte? ,,Het komt uit de werkplaats, daar is het klein. En ook het daglicht speelt een rol. Maar het past vreselijke mooi in de omgeving." 

De komende dagen wordt de watertoevoer voor de fontein ingeregeld, zodat de klauwen van de leeuwen binnenkort water spuiten.

De plaatsing van het kunstwerk in Workum is de eerste van zes fonteinen in Súdwest-Fryslân. Maandag is de beurt aan Sneek, waar ‘De Fontein van Fortuna’ (van Stephan Balkenhol) geplaatst wordt in het water van het Hoogend, ter hoogte van het Grootzand. Op dezelfde dag wordt ook in Hindeloopen een begin gemaakt met het plaatsen van ‘Flora en Fauna’, de fontein van de Chinese kunstenaar Shen Yuan.


Auteur

Yme Gietema Redacteur Bolswards Nieuwsblad