Houtsies en wollen onderbroeken bij zonnige Spekriderij

Bolsward

Het leek grootspraak, toen vorige week donderdag al werd gerept over een mogelijke Spekriderij in Bolsward. De wens, de vader en de gedachte. Dat verhaal. Immers: er lag nog geen centimeter ijs in de gracht. Toch stonden zaterdagmiddag veertien kinderen en achttien volwassenen aan de start van de zestig meter lange baan naast de zonovergoten Appelmarkt.

En waar het de hele week al verraderlijk koud is, maakt het laagstaande zonnetje het zowaar aangenaam voor de in groten getale toegestroomde toeschouwers. 

Onder het enthousiaste commentaar van Edwin Velzen starten om half 2 de jeugdige deelnemers. Zij melden zich bij Sietse la Roi, rayonhoofd van Bolsward, die vandaag de functie van starter bekleedt. 

In een winnaars- en een verliezersronde wordt fanatiek gestreden, soms zelfs tussen broers en zussen. Bij de deelnemers onder de acht jaar wint Esmée de Rouwe de verliezersronde, Thirsa Boersma is de snelste in die categorie. Bij de schaatsers onder de twaalf jaar is de eerste prijs voor Madelief de Rouwe. Jirri Eppener wint daar de verliezersronde. 

Rond twee uur is het de beurt aan de volwassenen. Bijna iedereen houdt zich aan het kledingvoorschrift: 'houtsies' en een lange wollen onderbroek. Naarmate de wedstrijden vorderen, worden de onderbroeken steeds minder wit en sneuvelen de primitieve schaatsen her en der. Maar gelukkig is de sfeer uiterst gemoedelijk en worden de beschikbare en nog werkende glij-ijzers onderling uitgeleend. 

In de finale wederom een ware familiestrijd. Broer en zus Jelmer en Karin Bootsma staan tegenover elkaar. Na zestig meter is het voor scheidsrechter Ruud Stevens -hij staat op de finish om de winnaar aan te wijzen- niet duidelijk wie de snelste is. Herkansing. Maar ook dan blijken broer en zus dusdanig aan elkaar gewaagd, dat nog geen winnaar kan worden uitgeroepen. Broer Jelmer vindt dat zijn zus de eer verdient.

Op de vraag hoe vaak ze hiervoor al op houtjes geschaatst hadden antwoordt Jelmer: ,,Nog nooit!” ,,Ik had 't één keer eerder gedaan", zegt zijn zus. Zij was één van de eersten die zich opgaf. Jelmer: ,,Ik kwam net uit de nachtdienst en dacht: misschien is het wat. Ik moet maar meedoen. En dan meteen winnen.." En dat op geleende houtjes, want zelf beschikt hij niet over een paar. ,,Ik heb ze van Yde geleend", vertelt hij. ,,Deze zijn van de familie", wijst Karin naar beneden. Voor beide geldt: een maatje te klein, maar dat mag de pret niet drukken.

Organisator en sponsor Yde de Boer kijkt meer dan tevreden terug op het evenement: ,,Machtig mooi!", klinkt het treffend. 


Auteur

Yme Gietema Redacteur Bolswards Nieuwsblad