Frans' Hollands Eethuis sluit de deuren

Bolsward

 Frans Jorritsma en zijn vrouw Tiny Jorritsma-Stevens gaan hun laatste zomer als horecaondernemers in. Op 1 september vindt de overdracht plaats en sluit de deur van Frans' Hollands Eethuis. Het echtpaar sluit hiermee een periode van ruim veertig jaar werken in de horeca af.

Jorritsma is een horecaman in hart en nieren. Al vanaf zijn zestiende was hij werkzaam in de Bolswarder 'Sik', Het Hofje en 't Diekje als glazenophaler en barkeeper. Met een HBS- en Kweekschool achtergrond lag het niet voor de hand dat hij in deze sector zou gaan werken, maar zoals hij zelf zegt ,,Ik ben er ingerold en het beviel goed." In 1976 ging hij als barman in 't Barchje werken voor Jan van der Weide, ook wel bekend als 'Jan Borre'. In 1984 werd Jorritsma de mogelijkheid geboden om deze bar/cafetaria over te nemen en hij greep die kans met beide handen aan. Ruim twintig jaar heeft hij met veel plezier 't Barchje succesvol draaiende gehouden, maar ondertussen had hij wel altijd de wens om nog eens een restaurant te beginnen. Naast de vele uren werken in 't Barchje heeft hij alle benodigde papieren hiervoor behaald en toen het pand aan de Jongemastraat beschikbaar kwam greep hij wederom zijn kans en werd Frans’ Hollands Eethuis een feit. ,,Hier moest eerst wel even flink over gepraat worden met Tiny, want een restaurant exploiteren is andere koek dan een kroeg runnen. Bijkomend positief voordeel was wel dat ik op andere tijden kon werken. Meer overdag en minder tot vijf, zes uur 's morgens. Tiny en ik hebben het restaurant altijd samen gerund, zonder personeel. Ik doe de keuken en Tiny is gastvrouw en doet de schoonmaak. Met inkoop, voorbereiden, schoonmaken en openingstijden maak ik evenzogoed dagen van twaalf tot dertien uur, en dat zes dagen per week. Nadat ik in 2004 hartproblemen heb gehad, zijn we naast de maandag ook op dinsdag dicht gegaan. De naam van het restaurant geeft al aan wat de klant op zijn bord kan verwachten: Hollandse kost. Geen poeha of vernuftige snufjes. Gewoon een goed bord met eerlijk eten voor een fatsoenlijke prijs, zodat ook mensen met een wat lager inkomen en gezinnen uit eten kunnen", aldus Jorritsma. ,, Wil je een gehaktbal met aardappels en boontjes? Dan krijg je een gehaktbal met aardappels en boontjes." Zijn vrouw voegt hier aan toe dat haar man 'een goede opschepper is’. ,,Soms is het hier net een grote huiskamer en maakt Frans bijvoorbeeld op verzoek van een vaste klant vers gevangen vis klaar of de 'kanariepiet ' waar klant Kees ooit mee aan kwam zetten. Dat bleek een grote kalkoen. Na bereiding werd die aan de stamtafel met elkaar gegeten, beregezellig." Het echtpaar kijkt met een tevreden gevoel terug op hun horecaverleden en met een positieve blik naar de toekomst. ,, Ik wil graag benadrukken dat we niet stoppen omdat we het niet meer leuk vinden of vanwege gezondheidsproblemen", vertelt Jorritsma, die komende maand 64 jaar wordt. ,, Ik heb geen opvolger en we kregen een goede deal aangeboden door de nieuwe eigenaren die we hebben aangenomen." Bang voor het spreekwoordelijke zwarte gat zijn Frans en Tiny niet. ,,We gaan onder andere meer tijd aan onze dochter, schoonzoon, familie en kleinzoon besteden. Dat moest ik de afgelopen jaren vaak alleen doen. En Frans aan zijn hobby's muziek en treinen. En verder zien we wel wat er op ons pad komt. We gaan de vaste klanten wel missen, maar we gaan niet emigreren", aldus het echtpaar. ,, We willen graag onze klanten bedanken en de nieuwe eigenaren Harrie Olde Olthof en Sabina Vallinga veel succes toe wensen met hun tapas- restaurant Harré.”
Petra de Wijn.

Auteur

Redactie