Rick Hack 30 jaar uitbater bij De Zwaan

Makkum

Rick Hack vierde onlangs zijn dertigjarig jubileum als uitbater van café-restaurant De Zwaan in Makkum. Hij vertelt zijn verhaal.

,,De horeca daar ben ik heel geleidelijk in terecht gekomen”, zegt Rick Hack. ,,Ik woonde in Bolsward en was bevriend met Robbie van Dillen van de Groene Weide. Ik ging daar dan wel eens helpen. Later volgden zo’n beetje alle andere zaken in Bolsward. In de avonduren haalde ik de verplichte papieren voor middenstand, café en restaurant.” Op 3 januari 1987 begon Rick Hack voor zichzelf. Op die datum werd hij eigenaar van café-restaurant de Zwaan aan het Plein in Makkum. De Zwaan was toen nog voor de hoofdmoot café. Waar nu het achterzaaltje is, zat een snackbar. Na twee jaar maakte Rick van het achterzaaltje een restaurant.,,De kaart is langzamerhand steeds meer uitgebreid. De eters zitten tegenwoordig voor in het café of buiten op het terras. Ik vind het leuk om dingen uit te proberen, om net weer even wat anders te hebben. En ongeacht wat er in de mode is: een goed bord eten voor een goede prijs. De ontwikkeling naar een groter aandeel restaurant in de zaak is een goede beslissing geweest, zeker ook na het invoeren van het rookverbod”, stelt Rick. De achterzaal wordt tegenwoordig gebruikt als vergaderruimte en voor kleine partijtjes.,,Je moet steeds met de tijd meegaan. Zo heb ik tegenwoordig een ruime keus in bier met nul procent alcohol. Volgende week ga ik op de beurs kijken naar het aanbod van alcoholvrije wijnen. Ik zou het terras wel weer eens willen opknappen en voor het seizoen een nieuwe koffiemachine aanschaffen.” ,,Het terras is steeds belangrijker geworden. Toen ik begon stond Piet Poepjes met zijn viskar nog vlakbij de Zwaan. Als oom agent niet keek zette ik er wat tafeltjes en stoeltjes achter”, zegt Rick. Later stond de viskar meer naar de zijkant en werd het terras wat groter. Aan de voorkant van de Zwaan kwam de pui met openslaande deuren. Afgelopen jaar met de herinrichting van het Plein haalde Rick door zijn gastvrijheid de Leeuwarder Courant. ,,Het was rotweer, ik gaf de mannen die hier aan het werk waren koffie. We stonden hier met zijn allen onder de luifel, bleek er een journalist bij te staan.. Het was een hele operatie hier voor de deur, maar ik heb veel lol gehad met die stratenmakers. Soms komen ze nog wel eens voor een bakje”, vertelt Rick. Dat gastheerschap samen met zijn service en bierbehandeling leverde Rick vorig jaar de Gouden Spatel op: de prijs voor beste restaurant in de regio Noord Nederland. Judith van Lavieren.

Auteur

Redactie