Het Bolswards Nieuwsblad jaaroverzicht 2016 | Evenementen

Bolsward

Het einde van het jaar komt in zicht. Traditioneel de tijd van de terugblikken. Het Bolswards Nieuwsblad kijkt terug op 2016 aan de hand van een aantal spraakmakende gebeurtenissen, onderverdeeld in 4 categorieën: Sport, evenementen (traditioneel en nieuw), initiatieven & besluiten en portretten. Vandaag deel 2: evenementen, (traditioneel).

Evenementen (traditioneel)

Nieuwjaarsduik en OlieBOP

De jaarlijks terugkerende festiviteiten als de Nieuwjaarsduik en OlieBOP ontbraken ook dit jaar niet op de evenementenkalender. [caption id="attachment_49329" align="alignnone" width="208"]Gerben Wijnja bereikte als eerste de bel. Gerben Wijnja bereikte als eerste de bel.[/caption] [caption id="attachment_49330" align="alignnone" width="274"]Jong en oud uit Bolsward stond op 1 januari op de planken. Jong en oud uit Bolsward stond op 1 januari op de planken.[/caption]

104e Elfstedentocht

De 104e editie van de Fietselfstedentocht werd op 16 mei verreden. [caption id="attachment_49332" align="alignnone" width="203"]De Fietselfstedentocht. Foto: Henk Bootsma. De Fietselfstedentocht. Foto: Henk Bootsma.[/caption] De 15.000 vertrokken traditioneel op Pinkstermaandag. Een dag eerder kwamen de steppers binnen. Van de ruim tweehonderd deelnemers was Klaas Poepjes de snelste. [caption id="attachment_49333" align="alignnone" width="280"]Klaas Poepjes komt als eerste over de streep. Foto: Jan Vijver. Klaas Poepjes komt als eerste over de streep. Foto: Jan Vijver.[/caption] Stephan Rekker, voorzitter van de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht, was na afloop tevreden. ,,Het was een prima tocht. Er werd gedisciplineerd gereden, ondanks het koude weer."

Zonovergoten ParkBOP

ParkBOP, het voorjaarse broertje van OlieBOP, kende begin mei voortreffelijke weersomstandigheden. De picknickkleedjes waren dan ook niet aan te slepen bij het muzikale familiefeest. [caption id="attachment_49334" align="alignnone" width="240"]Het was goed toeven op ParkBOP Het was goed toeven op ParkBOP[/caption]

Heamiel, de muzikale kroon op juni

,,Welkom in muzikaal Bolsward.” Met die woorden begroette burgemeester Hayo Apotheker eind juni het massaal toegestroomde publiek vanaf het bordes van het stadhuis in Bolsward bij de opening van Heamiel 2016. Het was voor de Heakeninginne het begin van ‘fantastisch en geweldig’ weekend, zo liet ze achteraf weten. ,,Ik ben heel blij dat ik hier deel van mocht uitmaken. Je wordt overal bij betrokken. Ik heb nooit geweten dat er zo veel activiteiten waren", was haar reactie na afloop van het weekend. Lees hier de volledige nabeschouwing op Heamiel, met reacties van onder andere het gehele Heamieltrio, de optredende muzikanten Vincent Bergsma (The Cool Quest) en DJ Danny de Boer. [caption id="attachment_49335" align="alignnone" width="270"]Het Heamieltrio van 2016. Foto: Petra Kroon. Het Heamieltrio van 2016. Foto: Petra Kroon.[/caption]

Bolletongersdei

Bolletongersdei 2016. Een verzameling van vee, agrarische machines en landbouwvoertuigen en veel publiek. Nieuw dit jaar was het zogenaamde 'Beleefplein' en het 'Boer meets burger', waar boeren en burger met elkaar in discussie gingen over de landbouwsector. Ook een nieuw onderdeel op het dagprogramma was het  ‘Open Bolswards kampioenschap kunstkoemelken’, waar uiteindelijk Kay Sinnema de eerste prijs won. ,Over het algemeen zijn we geweldig tevreden. De nieuwe onderdelen van het programma zijn goed aangeslagen. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar we kijken terug op een fantastische dag", was de reactie van bestuurslid Anne Norder na afloop. Lees hier de volledige terugblik. [caption id="attachment_49336" align="alignnone" width="280"]De koeien op de Nieuwmarkt. De koeien op de Nieuwmarkt.[/caption]

Open Monumentendag

De wapperende vlaggen en open deuren verraadden begin september dat er iets gaande was in de stad. Het was Open Monumentendag, waarbij elf iconische locaties vrij toegankelijk waren voor het publiek. Onder andere het stadhuis, de Martini- en Broerekerk en het Titus Brandsma Museum verleenden hun medewerking. [caption id="attachment_49337" align="alignnone" width="236"]Ook het Sint Antony Gasthuis opende deze dag haar deuren voor publiek. Ook het Sint Antony Gasthuis opende deze dag haar deuren voor publiek.[/caption]

Auteur

Redactie