Mats: ‘Ja, dit is wat ik wil!’

Bolsward

Als jochie sloeg hij op alles waar op te slaan viel, drumde hij mee met muziek van onder andere The Offspring en U2 en deed de band van vader Aad hem besluiten dat hij ‘op drummen’ wilde. Inmiddels speelt Mats Voshol (25) door het hele land met verschillende bands.

De contradictie is groot, als hij in alle rust aan een kopje kamillethee lurkt op de woonboot van zijn vader. Het leven van de drummer is lang zo rustig niet als de setting doet voorkomen. Zijn agenda staat vol met veel en van alles en hij treedt door het hele land op. ,,Vanavond moet ik naar Breda”, klinkt het nonchalant. Debuutalbum Het is daags na een huiskamerconcert in het drijvende huis van zijn vader op het Kruiswater in Bolsward. De maandag ervoor stond hij nog in De Wereld Draait Door (ruim 1.6 miljoen kijkers). Dit alles als vaste drummer van Roel GOSTO Vermeer, die net zijn debuutalbum heeft uitgebracht. GOSTO is momenteel bezig met zijn clubtour door het land. Van Utrecht naar Maastricht, tot Zwolle en Rotterdam. Maar ook de Duitse steden Berlijn, Hamburg en Köln staan op de agenda. De weg naar die overvolle agenda begon voor Mats op jonge leeftijd, al was er even een flirt met een totaal ander instrument: ,,Het schijnt dat ik als kind een tijdje viool wilde spelen. Ik danste altijd met mijn vader op muziek van Vivaldi door de kamer. Dat vond ik helemaal te gek.” Dit plan nam echter nooit serieuze vormen aan: ,,Het was een soort kleuterpubertijd”, nuanceert Mats lachend. Katalysator De eerste elektrische gitaar van vader Aad en het feit dat diens band ‘Blont’ op de boot repeteerde, werkte voor Mats als een katalysator. ,,Er stond hier een drumstel en ik had een stapel gebrande cd’s waar ik mee meespeelde. Ik had er aanleg voor en vond het leuk.” Ondertussen ging hij ook ‘gewoon’ naar de muziekschool, maar de eindeloze oefensessies in de repetitieruimte -die heel praktisch onder water ligt- brachten hem naar eigen zeggen meer. Bogerman Een maximale score op de Cito-toets in combinatie met zijn muzikaliteit maakten de keuze voor een middelbare school eenvoudig: dat werd het Bogerman in Sneek. ,,Je komt dan in een soort ‘hyperomgeving’ met eigenwijze mensen die allemaal hun eigen ding doen”, herinnert Mats zijn beginperiode in Sneek. Via de ‘Bogys’ - een soort klaarstoomprogramma- kwam hij terecht bij de fameuze Bogerman Bigband. ,,Toen ging het wel snel. In die tijd ontdekte ik de hoeveelheid aan muziek die er bestond.” Aan persoonlijke begeleiding zocht hij zijn heil bij Sietse Huisman, die lesgaf op de Popacademie in Leeuwarden. ,,Ik dacht dat hij de beste van Nederland was. Ik móest les van hem hebben. Hij vertelde me dat ik, als ik echt goed wilde worden, vier tot vijf uren per dag moest oefenen. Toen is het voor mij heel serieus geworden.” De samenwerking met Huisman kwam tot een einde en Mats ging op les bij de Bolswarder Richard Veldman. In die tijd (rond zijn zestiende) ontstond bij de talentvolle drummer het idee om naar het conservatorium te gaan. Broer Frank Het was echter ook rond dat moment -oktober 2008- dat zijn broer Frank plotseling kwam te overlijden. Mats deed desondanks toch het toelatingsexamen. ,,Dat ging goed, maar sommige docenten zeiden dat het beter was om een jaar later in te stromen en eerst de vooropleiding te doen.” Dit naar aanleiding van de tragische familieomstandigheden. Mats: ,,Het gaf mij kracht. Ik legde alle gevoel in de muziek en kon daardoor andere gevoelens verdringen. Ze zeggen vaak dat muziek een uitlaatklep of een soort therapie is. Voor mij was dat ook echt zo. Anders was ik misschien wel een heel andere kant uitgegaan.” Conservatorium Na de vooropleiding kwam hij uiteindelijk toch op het conservatorium in Amsterdam terecht. ,,Daar heb ik vier jaar lang geploeterd in een heel vet gebouw. Ik heb daar kennis gemaakt met veel mensen en materiaal.” De werkwijze op prestigieuze muziekopleiding is anders dan Mats gewend was: ,,Er is één iemand met een heel duidelijk idee en daar vraagt diegene de juiste mensen bij. Dat vind ik heel tof.” Zo ging het ook met GOSTO. ,,We hebben een plaat die veel mensen aanspreekt”, vindt hij van het recent uitgebrachte Memory Ivy. Naast de eerder genoemde clubtour, doet hij met een andere band -‘Nana Adjoa’- mee aan de Popronde. Dat betekent nog meer optredens, die zich eveneens niet beperken tot zijn woonplaats Purmerend. Dan is er nog een nieuw project -de rockband ‘Supertrawler’- waarmee tours in Duitsland gepland staan en waarmee hij een plaat gaat maken. Voor feesten en partijen speelt Mats in ‘Bite!’. Met deze coverband speelde hij op Koningsdag al twee keer voor de plaatselijke Oranjevereniging in Bahrein. Bijbaan En toch heeft hij er nog een baantje bij. Naast een sporadische muziekles die hij geeft, verruilt Mats voor zijn bijbaan de drumstokken voor een fotocamera. ,,Ik maak foto’s van objecten die geveild worden”, legt hij uit. ,,Het is best chaotisch allemaal”, is de veelzeggende samenvatting. ,,Ik ben iemand die orde nodig heeft, maar ik zie ook het bredere plaatje: ik ben op pad met de band en bezorg mensen een leuke vond. Dat idee had ik vroeger al en dat is overeind gebleven. Soms zit ik ‘s nachts in de auto en dan denk ik: Ja, dit is wat ik wil!” Yme Gietema. .Gosto De debuutplaat van GOSTO 'Memory Ivy' De volgende drie shows: 7/12 Eetcafé Stathe - Utrecht. 20/12 Muziekgieterij - Maastricht. 22/12 Hedon - Zwolle.

Auteur

Redactie