‘Diggers’ in Kimswerd

Kimswerd

George Wyant en Tim Saylor van het popularie TV-programma ‘Diggers’ van National Geographic waren vorige week in Kimswerd om een aflevering van hun show op te nemen.

De nieuwe serie Diggers speelt zich af in Europa en voor een van de afleveringen is gekozen voor het verhaal van de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. National Geographic arriveerde vrijdag op de locatie van ‘Grutte Pier fan Kimswert’, de succesvolle openluchtvoorstelling van theatergezelschap de PeerGrouP. De voorstellingslocatie wordt algemeen beschouwd als de historische locatie van de boerderij van Grutte Pier. Op en rond deze locatie gingen de Diggers daadwerkelijk op naar sporen in de grond. De opnames voor het programma namen enkele dagen in beslag. Het initiatief voor deze bijzondere gebeurtenis is genomen door Kooistra Detectors uit het Friese Lippenhuizen, de grootste metaaldetectoren distributeur van Nederland. Samen met het historisch archief Tresoar uit Leeuwarden en PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland (die al eerder samenwerkten in het stamboomonderzoek Grutte Pier De Famylje) zijn de plannen met National Geographic verder uitgewerkt. De uitzending van Diggers over Grutte Pier wordt verwacht in 2017. Joshua Joustra (30) uit Bolsward heeft de televisiesterren mogen ontmoeten. Joshua is zelf fanatiek zoeker. ,,Het was een eer om met ze te mogen praten. Ik heb George gevraagd hoe ze elkaar hebben leren kennen en wat ze vandaag hebben gevonden in Kimswerd. Beide mannen waren erg gefascineerd van de metaaldetectie. Het is een leuke hobby en het is altijd de vraag wat je uit de grond haalt. Dit maakt het spannend. Vandaag heb ik een schroefwieltje van een olielamp, fragmenten van sieraden en een oude knoop gevonden. Natuurlijk is er altijd een beetje concurrentiestrijd, maar het gaat erom dat je met z’n allen bezig bent met de historie van Friesland.”

Auteur

Redactie