De ‘Gezonde Sportkantine’ van SC Bolward

Bolsward

Het experiment tijdens de laatste wedstrijdweekenden van vorig seizoen is succesvol verlopen. Daarom wordt er bij de start van het nieuwe voetbalsiezoen mee doorgegaan en staat er tijdens de weekenden vers fruit op tafels in de kantine van SC Bolsward. Gratis en voor niets. Het is de opmaat van de voetbalclub op weg naar de Gezonde Sportkantine.

Meer en meer mensen sporten en bewegen. Ze kiezen voor een gezonde leefstijl en daar hoort gezond eten en drinken bij. Ook in de sportkantine moet die keus er zijn. Dus is het zaak naaste de marsen of snickers ook gezonde producten aan te bieden. Zoals bijvoorbeeld vers fruit. SC Bolsward is daar eind vorig seizoen mee begonnen en het bleek een schot in de roos. Op wedstrijddagen staat het fruit voor het grijpen in de kantine. Daarom is besloten om er dit seizoen mee door te gaan. Een goede ontwikkeling, vindt Herman Qaurré van H & M groente en fruit uit Nijland. Iedere donderdag is hij met zijn rijkelijke gevulde groente- fruitkraam te vinden op de Bolswarder markt, maar hij is ook de leverancier van het fruit in de sportkantine. “Ik lever voor een wedstrijdweekend of een toernooi zo’n 100 tot 200 stuks fruit aan en dat gaat helemaal op. Dat zegt genoeg.” Maatwerk Het is maatwerk legt Quarré uit. “SC Bolsward heeft een bepaald budget voor het fruit en ik lever als een vorm van sponsoring voor een zeer scherpe prijs. Dat maakt het voor beide partijen aantrekkelijk. De club heeft voor een schappelijke prijs voldoende fruit dat zij weg kunnen geven en ik vind het vanuit mijn vak belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kwalitatief goed fruit eten. Zo’n project valt of staat immers met de kwaliteit. Als een banaan of een appel niet te pruimen is, zal er daarna toch minder snel een greep in de fruitschaal worden gedaan.” Hij houdt bij de samenstelling van het fruitpakket voor de voetbalclub rekening met het soort fruit dat hij er in stopt. “Het moet vooral makkelijk fruit zijn. Dan heb je het over bijvoorbeeld appels, bananen en peren. Je moet het zo kunnen pakken en eten. Het moet allemaal niet te bewerkelijk zijn.” De GGD Christa van Diepen uit Bolsward is als gezondheidsbevorderaar van de GGD Fryslân ook betrokken bij het stimuleren van de Gezonde Sportkantine in Bolsward. “Wat de voetbalclub doet in het beleid van de overheid in samenwerking met NOC*NSF.” Uit onderzoek blijkt ook dat 60 procent van de Nederlanders wekelijks iets aan sport doet en dat vervolgens één op de drie sporter niet verleid wil worden tot ongezond snacken in de sportkantine. “Het is dan ook goed dat een grote vereniging als SC Bolsward in deze regio dan het voortouw neemt”, vindt Van Diepen. “Het gaat tenslotte om de bewustwording dat een gezond aanbod van eten en drinken past bij de sportieve en de maatschappelijke functie van de vereniging.” Dat laatste aspect moet zeker niet onderschat worden. Van Diepen: “Natuurlijk zijn er ook leden die het thuis misschien iets minder breed hebben waardoor er niet altijd fruit op de fruitschaal ligt. Dan is het toch mooi dat je er als club aan kan bijdragen dat ook die voetballers geregeld een stukje fruit kunnen eten.” Max van den Broek.  

Auteur

Redactie