Afscheid van ‘meester Wijnja’

Bolsward

Meester Gerben Wijnja nam na 41 dienstjaren afscheid van het onderwijs in Bolsward. Donderdag werd hij, in het bijzijn van zijn gezin, door alle leerlingen en het personeel van CBS De Bron in het zonnetje gezet.

Een okergele sportwagen met open dak kwam donderdagochtend het schoolplein van CBS De Bron oprijden. In de Amerikaanse klassieker zat meester Gerben Wijnja met zijn vrouw. Het was de start van een bijzondere dag voor de leraar die na 41 jaar afscheid neemt van het onderwijs. Bij de aankomst op het schoolplein verraden de vlaggetjes een hoop; hier is iets bijzonders gaande. Eenmaal voet gezet binnen de deuren van De Bron wordt dat gevoel bevestigd. In de aula zit meester Wijnja op een soort troon en alle groepen komen één voor één langs om hem te bedanken. Dat doen ze allen op geheel eigen wijze. Zo is er dans en zang, een ‘alfabet’, maar ook een film, waarbij de afscheid nemende leerkracht zelfs wordt getrakteerd op popcorn. In de woorden die de kinderen over hebben voor hun meester, komen twee het vaakst voor: ‘Mooie verhalen’ en ‘molens’. Met name de molens staan centraal in de afscheidsdag van de leraar. En dat is niet zonder reden: Wijnja is vrijwillig molenaar en hij schreef meerdere boeken en publicaties over molens. Het onderwerp kwam tijdens zijn lessen geregeld naar voren. Nu is het tijd voor de leerlingen om de kennis van hun meester over dit onderwerp te testen. In de aula staat een houten molen waarvan de wieken ‘leeg’ zijn. Elke klas neemt vervolgens een afbeelding van een molen mee, en meester Wijnja moet vertellen om welke soort het gaat. ,,Ja, deze weet ik”, antwoordt hij als klas 7B vraagt welk type er op hun afbeelding staat. ,,Dit is de Blokkerse Wip, die staat in de buurt van Rotterdam”, kent Wijnja geen enkele twijfel, om de kinderen vervolgens enige specificaties van het model te leren. Daarnaast is de hele school versierd met ‘molenslingers’ en hebben alle leerlingen een molen ingekleurd, die meester Wijnja meekrijgt in het grote ‘Molenboek’. ,,Het was een topdag”, zo omschrijft Wijnja zijn laatste dag. ,,Ik heb bijzonder genoten van wat de dag gebracht heeft en ik heb groot respect voor mijn collega’s dat ze hiervoor gezorgd hebben.” De inmiddels oud-leraar heeft een fijne tijd gehad bij zijn werkgever, zo laat hij weten: ,,Ik kan terugkijken op een mooie periode in het onderwijs. En 41 jaar bij dezelfde baas.. Dat zie je niet zo vaak meer. Nu is het tijd om het stokje over te dragen aan een jongere collega.” Wijnja had als credo ‘de dag is een cadeautje’. ,,Dat vertelde ik mijn leerlingen altijd. De dag is een cadeau en dat moeten we zo langzaam mogelijk uitpakken. We moeten er iets moois van maken, elke dag weer.” Yme Gietema.

Auteur

Redactie