‘Ons buitenechtelijke kindje’

Bolsward

Iedere week wordt in het Bolswards Nieuwsblad een vrijwilliger uitgelicht die zich geheel belangeloos inzet voor anderen. Deze week is dat Francisca Schreefel van Jongerenwerk Bolsward.

BOLSWARD - ,,Zie het als ons buitenechtelijke kindje.” Met die metafoor omschrijft Francisca Schreefel haar band met het jongerencentrum aan de Burgemeester Praamsmalaan in Bolsward. Voorzitter Jelle Weijer zou in dat geval de ‘vader’ zijn. Schreefel is als vrijwilliger actief voor de stichting Jongerenwerk Bolsward (JwB). Dat doe ze nu zo’n tweeënhalf jaar. ,,Het is super om te doen. Ik ben zelf ook jong geweest en ik heb dit wel gemist in mijn jeugd”, vertelt de Bolswardse, die per toeval bij de stichting terecht kwam. ,,Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, totdat één van mijn kinderen vertelde dat ze naar het jongerencentrum ging. Toevallig zaten mijn buren destijds in het bestuur en via hen ben ik eens wezen kijken.” De ontmoetingsplaats zat toen nog in het stadhuis, maar is inmiddels verhuisd naar de huidige locatie in een oude school in Bolsward (,Ik heb hier vroeger zelf nog op school gezeten.”) en is toegankelijk voor jeugd van twaalf tot achttien jaar. Het jongerencentrum is tegenwoordig zes dagen per week geopend. De bezoekers kunnen er verschillende spelletjes spelen, biljarten of met elkaar kletsen op de ruime buitenplaats. ,,Het is belangrijk dat ze zich hier vertrouwd voelen”, legt Schreefel uit. Voor haar is het meer dan de mensen voorzien van een hapje en een drankje.,,Soms komen sommigen ook bij me om te praten over een aantal privézaken. Ik vind het fijn dat ik ze daarin kan begeleiden.” Het centrum kwam een aantal maanden geleden negatief in het nieuws door verschillende incidenten, maar inmiddels heerst er één en al optimisme. ,,Iedereen is positief. We hebben de stijgende lijn te pakken.” Tekst en foto: Yme Gietema. OPROEP: Kent u ook iemand die in aanmerking komt voor de rubriek 'De vrijwilliger'? Mail dan naar bol@ndcmediagroep.nl

Auteur

Redactie