‘Een unieke ervaring’

Parijs

 Bolswarder Chris Marijt (15) was van 4 tot en met 9 juli als scheidsrechter actief op de Paris World Cup, een jeugdtoernooi voor spelers vanuit de hele wereld. ,,Een unieke ervaring”, zo omschrijft de jonge scheidsrechter zijn reis naar de Franse hoofdstad.

Tussen het EK-voetbal door werden, verdeeld over de hele stad, wedstrijden gespeeld tussen internationale jeugdteams die deelnamen aan de Paris World Cup. Honderden jeugdspelers van tien tot zeventien jaar vanuit meer dan twintig landen waren hier actief. Maar geen wedstrijd zonder scheidsrechters, dus was er ook een groep van in totaal 106 arbiters. Onder hen dus Chris Marijt uit Bolsward, één van de 24 Nederlandse scheidsrechters. ,,Heel leerzaam”, is een andere omschrijving van zijn weekje Frankrijk. ,,We floten in een team van vier. Je moest dus rouleren van scheidsrechter naar assistent en vierde official. Na de wedstrijd bespreek je een aantal momenten met elkaar en die punten neem je weer mee naar de volgende partij.” Chris kreeg in Parijs te maken met een aantal cultuurverschillen of andere spelopvattingen. Zo was hij onder andere onderdeel van het arbitrale kwartet bij wedstrijden van Irak en Algerije . ,,Dat ging er soms hard aan toe”, zegt de arbiter. ,,En na een doelpunt trokken drie spelers tegelijk hun shirt uit. Die hebben dus mooi allemaal een gele prent gekregen.” Chris stond twee keer als scheidsrechter binnen de lijnen en was daarnaast nog vijf keer assistent of vierde official. ,,De wedstrijden als scheidsrechter waren wel de mooiste. Daar kun je je meer uitleven.” Naast het arbitreren van wedstrijden, was er ook tijd om de stad te bezoeken. En dat was geen straf, zeker niet omdat het EK voetbal nog in volle gang was. Chris:,,Het viel perfect in elkaar. We waren er tijdens de halve finales. In Parijs wonen ook veel Portugezen, dus we hoorden veel toeterende auto’s toen zij en ook Frankrijk door gingen. Ook dat was uniek om mee te maken.” Als scheidsrechter heeft Marijt de ambitie om ‘het hoogst haalbare te bereiken’: het betaald voetbal. ,,Ik ga snel mijn diploma halen, zodat ik binnen de KNVB kan doorgroeien.” Yme Gietema.

Auteur

Redactie